Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Parkinson > Trager therapie bij Parkinson

Trager therapie bij Parkinson

Trager therapie is een vorm van schudden van de ledematen, om de flexibiliteit te verhogen, en de spierspanning te verlagen. Een verlaagde spierspanning is zinvol bij de ziekte van Parkinson. In een kleine Franse studie bleek Tragering ook daadwerkelijk bij Parkinson de spiertonus te verlagen.

TragerDe grondlegger van de tragering is Milton Trager (1908). Omdat de behandeling naar hem genoemd is, is het beter te spreken van Tragering. Trager zelf introduceerde de term Mentastics. Hierop bestaat copyright. Tragering wordt ook wel omschreven als een ‘heropvoeding in beweging’. De methode is gebaseerd op het idee dat chronische spanning in spieren, ook bijvoorbeeld bij MS, veranderd kan worden door schudden, en door een nieuw bewustzijn van bewegen. De technieken die bij Tragering gebruikt worden, zijn rollende en trillende bewegingen. Soms lijkt dit op het opschudden van een kussen en worden de ledematen op een veerkrachtige wjize omhoog geschud, en met de zwaartekracht weer ontspannen. Zo ontstaan ritmische bewegingen die aanvoelen alsof de arm of het been heel licht worden. De studie bij Parkinson patienten demonstreerde dat dit idee daadwerkelijk meetbare effecten heeft. [1]

Beoordeling

Een oranje licht voor Tragering bij Parkison. Een langdurig effect zal vermoedelijk niet verkregen kunnen worden, maar sommige patienten kunnen baat hebben met behandeling volgens het Trager principe. Het is in ieder geval veilig!

Sites

Referentie

[1] Duval C, Lafontaine D, Hébert J, Leroux A, Panisset M, Boucher JP. | The effect of Trager therapy on the level of evoked stretch responses in patients with Parkinson's disease and rigidity. | J Manipulative Physiol Ther. | 2002 Sep;25(7):455-64.

Berichten

  1. In Nederland wordt de term ‘Tragering’ niet gebruikt. We spreken over het toepassen van de Trager Approach(c).
    In de Trager Approach wordt een client behandeld op een zachte massagetafel. Bij Mentastics(c), onderdeel van de Trager Approach, wordt een client begeleid in het zelf doen van oefeningen. Waardoor de soepelheid en lichtheid van bewegingen ervaart wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.