Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Temperamenten

Temperamenten

Binnen de natuurgeneeswijzen wordt er bij de diagnose ook aandacht geschonken aan het temperament, of constitutie genoemd. Dit is dus een aspect van de geneeskunde dat in de twintigste eeuw aanvankelijk gewoon hoorde bij de reguliere geneeskunde! Op basis van de constitutie werd er zelfs een constitutiepathologie ontwikkeld. Elke persoon met zijn temperament of constitutie had zijn eigen ziektebeelden.

nerveuze constitutienerveuze constitutieIn het tekstboek voor neurologie, ‘Diseases of the Nervous system’, van Albert H. Hayes, uit 1872 is een mooi voorbeeld te vinden van de toenmalige temperamentenleer, die verlaten is door de geneeskunde van onze tijd. Hayes beschrijft 4 temperamenten, waarvan enkele afbeeldingen hier zijn opgenomen. 

De temperamenten zijn door veel auteurs in de negentiende en twintigste eeuw verder uitgewerkt.

het lymfatische temperamentTemperamenten kwamen echter al voor bij de oude Grieken. Toen beschreef men temperamenten die in lijn waren met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. In de negentiende eeuw heeft de psychiater Kretschmer ook een temperamentenleer ontwikkeld, en later Sheldon. Sheldon sprak van drie temperamenten: de endomorf, de mesomorf en de ectomorf.

Het idee van temperamenten is in de vorige eeuw verlaten. Binnen de Chinese traditionele geneeskunde spelen de verschillende temperamenten echter nog wel een rol en zijn verbonden met de leer van de vijf elementen. Er worden vijf verschillende mensentypen onderscheiden met constituties van hout (lever), aarde (milt), vuur (hart), metaal (longen), en water (nieren).Elk type neigt tot een bepaalde ontsporing. Zo zal het hout (lever) type bij balansverlies vaak hoge bloeddruk krijgen, een rood hoofd of piepen in de oren. De type A mens is de moderne variant hiervan. Zo is het voor de Chinees denkende arts begrijpelijk dat een levermens, die manager is, en een hoge piep hoort in de oren, via de lever gesedeerd moet worden. Dat kan via bepaalde acupunctuurpunten, bijvoorbeeld Lever 2 en Lever 3. Inzicht in de typpologie helpt zo binnen bepaalde complementaire systemen om de behandeling te individualiseren en te optimiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.