Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Prolotherapie

Prolotherapie

3
Share |
Prolotherapie is een behandeling die rond 1930 ontwikkeld is, waarbij een suiker per injectie ingebracht wordt in het lichaam op de plaats van banden of pezen om klachten van het bewegingsapparaat te verlichten.

Deze techniek lijkt aanleiding te zijn tot milde ontstekingen die een genezend effect zouden hebben op de aandoening. Om een positief effect te bereiken zijn 6-10 behandelingen per aangedane plek noodzakelijk.

Indicaties die door prolotherapeuten aangegeven worden zijn o.a. arthritis, rugpijn, nekpijn, fibromyalgie, sport blessures, whiplash, carpaal tunnel syndroom, tendonitis, en hernia.

Er is wel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze behandeling, en uit de eerste resultaten lijkt de behandeling zeker in bepaalde gevallen zinvol te zijn. Er zijn wel bijwerkingen van bekend, zoals o.a. pijn, blauwe plekken en beschadigingen van de longbladen (pneumothorax). In de handen van artsen zoals sportartsen en reumatologen is de behandeling zeker veilig. Er zijn anno 2014 een toenemend aantal artsen in Nederland die prolotherapie inzetten bij chronische ligamentaire aandoeningen en sportletsels.

Beoordeling

Het lijkt dat deze interventie zinvol kan zijn, maar er is nog relatief weinig onderzoek gepubliceerd. Een oranje stoplicht.

Bronnen

 • Prolotherapy
 • Wilkinson HA. Injection therapy for enthesopathies causing axial spine pain and the “failed back syndrome”: a single blinded, randomized and cross-over study. Pain Physician. 2005 Apr;8(2):167-73.
 • Centeno CJ, Elliott J, Elkins WL, Freeman M.Fluoroscopically guided cervical prolotherapy for instability with blinded pre and post radiographic reading.Pain Physician. 2005 Jan;8(1):67-72.

 

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Evelina Jonker Mion zegt:

  Goedemorgen.Kunt u mij zeggen Waar in nederland prolotherapie toegepast wordt.? Knieen
  Vrijndelijk dank
  E Jonker Mion

 2. Theo Eggen zegt:

  Woon in Koksijde, Belgie; ben momentezel in Torrevieja/Alicante op vakantie . Heb gisteren in http://www.secondopinionnewsletter.com gelezen omtrent de Prolozone therapy of Dr.Shallenberger, die mij tien maal beter schijnt, dan wat U verstaat onder prolotherapie. Zou er in NL of B geen dokter zijn die een Prolozone licentie heeft??

 3. Theo Eggen zegt:

  wacht op uw antwoord, waarvoor bij voorbaat dank
  Theo Eggen

 4. Nicole Vanneste zegt:

  Hallo. Ik woon in Nieuwpoort
  Heb erge last van rug en schouderpijn
  Ik ben bij Dr Daan Deconinck in Brugge geweest voor bloedonderzoek. Hij is orthomoleculair geneesheer. Hij stelt mij ook prolotherapie voor
  Hebt u intussen al meer ervaring met prolotherapie ? Het is nogal kostelijk en zou wel graag wat zekerheid hebben
  Met beste dank voor uw antwoord hieromtrent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *