Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine maakt zich bekend

Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine maakt zich bekend

Positief nieuws deze lente! Eindelijk begint Nederland walkker te worden. En ontstaan netwerken van enmthousiaste specialisten en artsen die complementaire behandelvormen in het ziekenhuis willen brengen. Op 5 april 2007 organiseerde het geheel nieuwe NIKIM (Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine) en het van Praag instituut een gezamelijke conferentie voor medisch specialisten die binnen de ziekenhuismuren werken om de relevantie van geintegreerde geneeskunde voor de behandeling van de patient te bespreken. IOCOB was daar ook bij.


 

Met deze conferentie wilden beide organisaties het gedachtegoed van Integrative Medicine onder de aandacht brengen van geïnteresseerde artsen en behandelaren in Nederland.

Een aantal ziekenhuizen in Nederland verkent op dit moment de mogelijkheden van Integrative Medicine. Andere ziekenhuizen onderzoeken of zij op dit gebied iets willen opstarten. Deze initiatieven spelen zich voornamelijk af op afdelingsniveau. Er zijn daarnaast veel instellingen voor ouderenzorg waar al complementaire zorg wordt toegepast en in december verscheen bij Uitgeverij Elsevier het eerste leerboek Inleiding in de complementaire zorg voor (aankomend) verpleegkundigen.

Ook de artsenorganisatie KNMG volgt deze ontwikkeling met belangstelling en organiseerde vorig en dit jaar het congres Fusion rond dit onderwerp. Ook in 2008 zal een Fusion 3 te verwachten zijn.

De recent opgerichte Stichting Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM) wil, in samenwerking met andere partners deze interessante maar nog prille ontwikkeling steunen en stimuleren door de initiatiefnemers van de verschillende activiteiten op dit gebied bij elkaar te brengen, best practices te laten uitwisselen, en te komen tot een strategische route voor verspreiding van deze visie in de Nederlandse gezondheidszorg. Het NIKIM had Prof. Dr. Kathi Kemper (USA) bereid gevonden om naar Nederland te komen en om een inleiding te verzorgen bij deze conferentie.  De grondleggers van NIKIM, Ines von Rosenstiel, kinderarts en Rosalie Koolen, klinisch psycholoog waren ook aanwezig en samen met hen discussierden een vijftigtal artsen en specialisten over deze boeiende materie. IOCOB zal in de toekomst zeker gaan samenwerken met het NIKIM.

2007: nieuwe initiatieven op het gebied van geintegreerde geneeskunde

2007 is gestart met Fusion 2007, het KNMG congres, onder de bezielende leiding van Dr. Paul Kaiser. Nu wederom een primeur, op basis van de pioniers Ines van Rosenstiel en Rosalie Koolen.

En op 9 mei vinden we dan het congres Integrale Psychiatrie, georganiseerd door de psychiaters Rogier Hoenders en Maarten Appelo, met o.a.

Prof. dr. M. Chesney van het NCCAM: "CAG: Be bold in what you try, cautious in what you claim".
Prof. dr. J. Keppel Hesselink, acupuncturist en hoogleraar moleculaire farmacologie: “ CAG: Het kaf van het koren scheiden"
Prof. dr. J. van der Greef, directeur systems technology bij TNO: “Systeembiologie, Chinese geneeskunde en de toekomst van gezondheidszorg”
Lama Gangchen Tulku Rinpoche, Tibetaans Lama Healer: “ Openingsceremonie en ervaringssessie Selfhealing”
Prof. dr. I. Wolffers, dagvoorzitter en auteur van ‘Medicijnen’
Prof. dr. R. van de Bosch, hoogleraar psychiatrie aan het UMCG en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Kortom, Nederlandse artsen en specialisten beginnen elkaar te vinden rond het thema geintegreerde geneeskunde!!!

Bronnen

NIKIM website

 Visser A, Busch M, Wysmans M (2004). Nota Complementaire Zorg. Utrecht: Forum Complementaire zorg

 Busch M, Huisman A, Hupkens S, Visser A (2006). Inleiding in de complementaire zorg. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.