Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > KNMG en alternatieve geneeskunde

KNMG en alternatieve geneeskunde

In Medisch Contact werd door de columnist Luc Bonneux, die lid is van Skepter, een negatief stuk geschreven over de voorzichtige stellingname van de KNMG inzake alternatieve geneeskunde. Hij trapte aardig om zich heen, en natuurlijk haalde hij Sylvia M. er weer bij. IOCOB meende dat Luc behoorlijk ongenuanceerd was in zijn stellingname, maar dat zijn columnisten in het algemeen voor de leesbaarheid en de attentie waarde. Wij reageerden in Medisch Contact met een ingezonden brief, met als titel: KNMG in een relativistisch ergens nergens.

We wezen op het feit dat we in Nederland behoorlijk achter lopen bij gerenormeerde klinieken in het buitenland, zoals de Mayo Clinic en meenden:

Vergelijk onze status post-Millecam eens met de visie van een gerenommeerde kliniek zoals de Mayo Clinic. Moet u bevallen? U kunt kiezen uit hypnose, acupunctuur of voetreflexologie. Binnen de muren van het ziekenhuis. No problem. We are glad to serve you. De patiënt staat immers centraal. En bovendien, er zijn diverse gecontroleerde studies gepubliceerd in serieuze tijdschriften die dit beleid steunen.

Door steeds weer de affaire van Sylvia Millecam te regurgiteren, helpen we de discussie in Nederland niet op een hoger plan. Het zou het zelfde zijn dat alternatieve dokters nu gaan verwijzen naar die chirurg die anno 2007 aan beide kanten de long doorboorde bij het inbrengen van een infuus, met dodelijke afloop (subclaaf lijn met bilaterale pneumothorax) en dat jaren later nog steeds aangeven als voorbeeld hoe dom chirurgen zijn!

We menen dan ook dat we dat gepolariseer beter achterwegen kunnen laten, en:

Het lijkt wel of we in Nederland besmet zijn geraakt met een chronisch en onbehandelbaar Sylvia Millecam-virus. Die infectie zorgt ervoor dat we elke keer weer jammeren over hoe vreselijk dat was en hoe het nu kan dat alternatieve artsen met 8 gram zout het vocht uit kankercellen trekken en met elektroacupunctuur volgens Voll diagnoses stellen. Correct, dat zijn allebei voorbeelden van vol­komen onbetrouwbare behandel- en diagnosemethoden. Maar er is zoveel meer. Steeds weer de Millecam-mantra afdraaien brengt Nederland in een wetenschappelijke freeze-situatie.

Luc Bonneux reageerde negatief op de stellingname van de KNMG. Deze is als volgt:

Standpunt van de KNMG over alternatieve behandelwijzen volgens Peter Holland, uitgesproken in 2006:

– KNMG wijst alle complementaire en alternatieve geneeswijzen af die niet door artsen worden uitgevoerd.

– KNMG is van mening dat complementair werkende artsen, zowel afzonderlijk als op beroepsgroepniveau, aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen als regulier werkende artsen. Het gaat daarbij om zaken als theoretische en praktische opleiding, registratie, nascholing, herregistratie, een kwaliteitssysteem voor de zorg, een goede klachtregeling, en richtlijnen voor het medisch handelen.

– Voor elke behandeling, dus ook een complementaire, is een lege artis gestelde (voorlopige) medische diagnose het uitgangspunt.

– Complementaire geneeswijzen zijn toelaatbaar als aanvulling op, niet als vervanging van reguliere geneeskunde.

– Complementaire behandelingen zijn niet toegestaan als een patiënt (mede) daardoor risico’s loopt zoals het mislopen, onderbreken of voortijdig beëindigen van de reguliere behandeling, ernstige neveneffecten e.d..

– Artsen die complementaire behandelingen toepassen dienen zowel de patiënt als de andere behandelend arts(en) van de patiënt op de hoogte te stellen van de aard, duur en (neven)effecten.

– Zorgverzekeraars die complementaire behandelwijzen vergoeden, dienen patiënten goed voor te lichten over de effectiviteit en de eventuele nadelen van deze behandelwijzen.

Bron

Standpunt KNMG over alternatieve behandelwijzen Publicatie: Nieuwsarchief 2007 Rubriek: Januari  

KNMG in een relativistisch ergens nergens Publicatie: Nr. 13 – 30 maart 2007 Rubriek: Brieven Auteur: prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink Bron(nen): 564

Berichten

  1. Hans Bolck schreef:

    Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft onlangs besloten om een aantal “dry-needle-cursussen” te accrediteren voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten. Kennelijk groeit het bewustzijn dat er onder de “complementaire methoden” een aantal systemen zijn die wel degelijk “evidence based” zijn. Zie onderstaande links:

    http://www.nvdn.nl/page.php?24
    http://www.triggerpointdryneedling.org/html/tp_dry_needling.html

  2. fysiopunctuur schreef:

    Als je de literatuur bekijkt over dryneedling / IMS, dan zou je wellicht wel een inhoudelijke scheidslijn kunnen trekken tussen dryneedling en acupunctuur. Kunnen jullie er iets meer over vertellen? Jelle de Moor

  3. fysiopunctuur schreef:

    Ik heb altijd begrepen dat dryneedling het werk van Travell & Simons als theoretische basis heeft. Ik begrijp dat de TCM eeuwen langer bestaat dan 60 jaar onderzoek van Travell over myofasciale triggerpoints. Maar er is toch wel degelijk een theoretisch kader waaruit dryneedling werkt, zoals die van prof. Simons en prof. Gunn.
    Shah et al. J Appl Physiol, 2005, publiceerde hun onderzoek over metingen in triggerpoints (dialysis probe – push pull system) Zij lieten een verschil zien in pH, SP, Calcitonin, Glutamate, gene-related peptide, bradykinine, serotonin, norepinrphrine, TNF-alpha. IL-1beta, IL6 IL-8 tussen mensen met actieve triggerpoints en mensen met latente en geen triggerpoints. Dry needlen van de actieve triggerpoints na een lokal twitch respons laten een lagere waarde zien. Ze zijn er wel mee bezig…. gr Jelle de Moor

  4. IOCOB schreef:

    Beiden doorboren de huid met een naald, dus puur qua definitie is dry needling acu-punctuur. Dry-needling van trigger points is vergelijkbaar met acupunctuur van ashi-punten. Er is geen inhoudelijke scheidslijn te trekken. Alleen de theoretische basis van acupunctuur is bij dry-needling afwezig. Je zou dry-needling Amerikaans kunnen aanduiden met ‘acupuncture for dummies’…zonder natuurlijk denigrerend te zijn…

  5. IOCOB schreef:

    Dry needling is een belangrijke interventie, die onderdeel is van de acupunctuur en waar inderdaad vrij veel evidentie voor bestaat. Volgend jaar komt in Nederland het boek uit met de titel Met het Oog op de Naald en het Fundament van de Geneeskunde, bij Ankh Hermes. Daar staan meer dan 200 refs in voor de EBM van de acupunctuur. Er zijn geen inhoudelijke argumenten om een scheidslijn te trekken tussen EBM Fysiotherapie en Dry needling en/of acupunctuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.