Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Mauritiaanse geneeskunde

Mauritiaanse geneeskunde

Mauritius is een eiland in de Indiase Oceaan, dat pas enkele honderden jaren bevolkt is. Aanvankelijk ontdekt door de Nederlanders, die het voor elkaar kregen om binnen honderd jaar de Dodo’s die op het eiland leefden, op te eten. De Dodo is het symbool van Mauritius en is nu dus uitgestorven. Een verre verwant, de roze duif, leeft nog wel. Maar dat was wel kantje boord, want een tiental jaren geleden waren er nog minder dan 10. Allemaal opgegeten door de ratten, die aanvankelijk niet op het eiland voorkwamen, maar mee kwamen met de boten die het eiland aandeden. Nu zijn er weer enkele honderden van die verwanten van de Dodo. Maar nu de oorsprong van de Mauritiaanse Geneeskunde.

Volgend op de Nederlanders kwamen de Fransen en de Engelsen. Om de suikerriet plantages te bemannen, voerde men massaal slaven in uit Afrika. Na de afschaffing van de slavernij in de eerste helft van de negentiende eeuw moest men Indiers werven voor het werken op de suikerriet plantages, want de negers wilden dat zware werk niet voor een habbekrats doen, de Hindoes wel.

Zo werd de basis gelegd van een multi-raciele samenleving, met blanken, negers en Indiers. Creools is de voertaal, een taal die veel lijkt op Frans. In die multiculturele samenleving werd Mauritius snel ontdaan van de eigen flora en fauna. Momenteel is er nog minder dan 1% van de authentieke flora over, en die is alleen in de bergen te vinden. Bijna alle endemische bomen zijn verdwenen, en er zijn vele exoten voor in de plaats gekomen.

De basis van de Mauritiaanse geneeskunde ligt echter bij de inheemse planten die zijn over gebleven en die nu verzameld worden door een enkele kruidentherapeut in de bergen. Dat zijn bijna allemaal Indiers, waarschijnlijk omdat de endemische planten op de planten van de Ayurvedesche geneeskunde lijken, en daar ook verwantschap mee hebben.

Op de locale groentemarkt vonden we een handelaar in de endemische kruiden. Hij had een groot aantal kruiden, die hij mengde voor uiteenlopende aandoeningen, zoals nierstenen, darmproblemen, menstruatie stoornissen, overgangsklachten, slaapstoornissen, angsten en slapeloosheid. De kruiden worden gemengd tot een speciale thee. Uit de informatie die we kregen over de Mauritiaanse geneeskunde blijkt dat ook in dit land de belangstelling voor natuurlijke vormen van genezen, zoals kruidengeneeskunde stijgend is. De meest voorkomende vormen van complementaire behandelwijzen op dit eiland zijn ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde. Dit laatste vanwege de vele Chinese immigranten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.