Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Supplementen > Vitamine B6 epidemie

Vitamine B6 epidemie

Volgens enkele neurologen is er  sprake van een soort epidemie van B6 geindiceerde zenuwafwijkingen in het Gooi. Hier schijnen fitness instructeurs veel multivitamines te promoten bij vrouwen die op de gym komen. Door een te hoge dosis van dit vitamine kan echter juist zenuwschade ontstaan.

Te weinig van dit vitamine, ook wel pyridoxal phosphate genoemd, kan de oorzaak zijn van allerlei nare neurologische aandoeningen. [1]. Maar vitamine B6 (pyridoxine) veroorzaakt een neuropathie als er meer dan 1000 mg per dag gebruikt wordt. [2] Zelfs doseringen van 100-300 mg per dag kunnen al problemen geven. Wees voorzichtig met hoge doses vitamines!

Terwijl vitamine B6 wel weer goede effecten kan hebben bij de behandeling van bijvoorbeeld bepaalde bijzondere vormen van neuropathie [3].

Referentie

[1] Clayton PT. | B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency. | J Inherit Metab Dis. | 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26.

[2] Katan MB. | [How much vitamin B6 is toxic?]. | Ned Tijdschr Geneeskd. | 2005 Nov 12;149(46):2545-6.

[3] Ozyurek H, Turker H, Akbalik M, Bayrak AO, Ince H, Duru F. | Pyridoxine and pyridostigmine treatment in vincristine-induced neuropathy. | Pediatr Hematol Oncol. | 2007 Sep;24(6):447-52.

Berichten

  1. sasja van der zanden schreef:

    Ik slik sinds 3 jaar een multivitamine van Orthica, Strata Fem genaamd, die afgestemd is op de ‘vrouwenbehoefte’, waarin de dagdosering vitamine B6 25 mg bedraagt. Ik slik maar 1 tablet of minder per dag.
    Ik heb een vitamine B6 waarde in mijn bloed van 669!!! (Dit mag maximaal 163 zijn) Ik heb hierdoor ernstige klachten van neurologische aard (polyneuropathie) gekregen die volgens de neuroloog met 3 tot 6 maanden langzaam moeten verdwijnen.
    Dus met een inname van 25 mg per dag of minder kun je al ernstige klachten verwachten!!
    N.B. Mijn neuroloog zei dit jaar al 4 patienten gehad te hebben met een door teveel aan vitamine B6 uitgelokte polyneuropathie.

    1. Will de Haas schreef:

      Hallo Sasja,

      Ik ben een man van bijna 65 jaar en heb 398 nmol/l van B6 in mijn bloed. Ik heb ook een multivitamine gebruikt met 25 mg B6, maar niet eens elke dag. Het schijn echter toch op te hopen bij sommige mensen. Ik heb hiervan last in allebei mijn voeten. Prikkelingen alsof mijn voeten slapen. Dit is continu aanwezig en wordt erger bij lopen en fietsen. Ik at ook bijna elke avond pistache nootjes. 100 gram hiervan bevat 133% van de dagelijkse hoeveelheid en ik at toch zeker wel 200 gram. Vanaf het moment dat ik weet dat ik teveel B6 in mijn bloed had ben ik gestopt met de multivitamine en de pistache noten. Dat was 15 maart 2017. Ik ben ook PEA 400 mg gaan gebruiken. Dat is een aminozuur dat de zenuwen beschermt en opbouwt. Op dit moment is de last in mijn voeten wel verminderd maar nog lang niet weg.
      Hoe is het jou vergaan? Ik hoop dat je geheel hersteld bent want het is voor jou al 8 jaar geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.