Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Geneeskunde of zielloze statistiek?

Geneeskunde of zielloze statistiek?

In Neurologie van november/december 2007 staat een commentaar van Dr G. Hengstman, met als titel: Geneeskunde of zielloze statistiek? De neuroloog beklaagt zich over de laatste richlijnen hoe bepaalde oogspierverlammingen te behandelen.

Op basis van bewijs van klinische studies is de Amerikaanse vereniging voor neurologen, volgens Hengstman weer tot een totaal voorspelbare nihilistische uitspraak gekomen.  [1]. Namelijk dat we nog niets weten en niets kunnen aanbevelen voor deze aandoening. Er werd gesteld dat: The absence of high-quality evidence means that it is not possible to make any evidence-based recommendations regarding the effects of cholinesterase inhibitors, corticosteroids, or other immunosuppressive agents with respect to improvement of ocular symptoms. 

Evindence Based armoede 

Hengstman stelt dit aan de kaak: als we elke keer alleen naar de pure klinische studies kijken, zo zegt hij, is het antwoord steeds weer, er is te weinig bewijs, we weten het nog niet goed, we kunnen niets aanbevelen….Hengstman maakt enkele boeiende opmerkingen hierover.  We laten hem hier zelf aan woord:

In het juninummer van Neurology stond weer een evidence-based report van de American Academy of Neurology met als onderwerp deze keer: behandeling van oculaire myasthenie. (Dat is een soort oogspierverlamming) De eindconclusie van dit soort artikelen laat zich meestal op voorhand al raden, zoals trouwens ook geldt voor de meeste Cochrane- reviews: er is meer onderzoek en meer bewijs nodig om tot een gedegen uitspraak te komen. En inderdaad, de eerste zin van de samenvatting onder het kopje “recommendations” luidt dan ook ‘The absence of high quality evidence means that it is not possibe to make any recommendations…’.

en vervolgens:

Iedere neuroloog die patiënten met een oogverlammingen behandelt kan dan ook opgelucht ademhalen, want niets is bewezen. Volgens de huidige inzichten kunnen patiënten met hinderlijke klachten ten gevolge van een myasthenia gravis ( een spierverlamming) dan ook het best onbehandeld blijven, want nagenoeg geen enkele behandeling is evidence-based. Dit gaat uiteraard volledig voorbij aan de dagelijkse klinische praktijk waarin wij patiënten uiteraard wel behandelen, bijvoorbeeld met choline-esteraseremmers. (middelen die de verlamming minder ernstig maken) En ieder praktiserend neuroloog zal ook beademen dat dit wel degelijk een verbetering geeft van het beeld, ook al kan de respons wat fluctueren. (dat wil zeggen geen direct en altijd op dezelfde wijze een duidelijk zichtbaar effect.)

Harde bewijzen helpen niet 

Alleen steunen op het zogenaamde hardste bewijs leidt tot niets. De klinische ervaring laat zich niet altijd in onderzoek vangen. Tenslotte brengt hij een mooie relativering aan, het gaat om de geneeskunst en niet de zielloze statistiek!

Laten we vooral geneeskundigen blijven, uiteraard met inachtneming van de huidige inzichten, behandelstrategieën en diagnostische mogelijkheden. En laten we er zorg voor dragen dat we niet afglijden in zielloze statistiek die de geest uit de geneeskunde haalt.

Dus: ook hier weer laat een reguliere arts ons zien dat alleen steunen op zogenaamde EBM zoals de Cochrane groep dat doet, de klinicus en de patient niet verder helpt. Ook hierbij een pleidooi om de geest in de geneeskunde te laten. Waarom dan in Nederland zo uithalen naar geinspireerde complementair werkzame artsen?

Referentie

[1] Benatar M, Kaminski HJ; Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. | Evidence report: the medical treatment of ocular myasthenia (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. | Neurology. | 2007 Jun 12;68(24):2144-9. Epub 2007 Apr 25.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.