Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Healing Environment in Groningen

Healing Environment in Groningen

martini.jpgIn Arts en Auto van 10 november 2007 aandacht voor het positieve effect van een aangename en rustgevende omgeving op het herstelproces van zieken. Het Sint Martini ziekenhuis in Groningen heeft een nieuw gebouw neergezet, een echt ziekenhuis van de 21ste eeuw. Of misschien beter een gezondheidshuis. In Arts en Auto uitgebreid aandacht voor de rol van omgevingsfactoren bij het genezingsproces. Allerlei aspecten die door andere artsen momenteel van tafel geveegd worden, zijn hier voorhanden. Omdat als de patient iets graag wil, en daar wordt naar geluisterd, de context beter aansluit bij de eigen beleving en het helingsproces ondersteund wordt. Hier zien we invloeden uit de complementaire en alternatieve richting direct geimplementeerd worden in een modern ziekenhuis.

In de vorige eeuw waren het enkele antroposofische ziekenhuizen die met een duidelijke healing environment werkten. Nu eindelijk enkele ziekenhuizen in Nederland, want het Martini ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis dat aandacht heeft voor dit soort omgevingsfactoren. Het binnenshuis artectonische ontwerp wordt wel Evidence Based design genoemd. Omdat er langzaam ook bewijs komt dat een prettige en op de patient afgestemde omgeving helpt bij het helingsporces. De voozitter van de Raad van Bestuur, Jack Thiadens,  spreekt over: "een ziekenhuisomgeving die patienten helpt om snel weer in balans te komen."

Is het niet bizar dat juist nu een groot aantal Nederlandse dokters vindt dat alles wat alternatief en complementair is uit de handen van dokters genomen moet worden, omdat dat alles niet serieus is en afbreuk doet aan de wetenschappelijkheid van geneeskunde???

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Die spreuk van Johan Cruijff is maar al te waar. In Nederland zijn er sinds Sylvia M. helaas velen op hoge posities die het NIET doorhebben, en het dus ook niet DOORZIEN. De vraag is of feiten alleen, zoals IOCOB verzameld genoeg zal zijn om het ijsklimaat hier te verzachten en te leiden tot een constructieve samenwerking tussen reguliere en alternatieve artsen. Opdat de patienten beter gehoord en gezien worden in hun wensen en noden. Daar doen we het toch allemaal om?

We raden allen die het willen ZIEN aan om het verkleinglas van Professor Bolk ter hand te nemen…! Hier op deze site vindt u daarover meer informatie.

Bron

Healing Environment: In Arts en Auto, 10 november 2007

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.