Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Nova over Alternatieve Geneeskunde bij kanker

Nova over Alternatieve Geneeskunde bij kanker

Vroeger ging het bij kankerbehandeling om Moerman, en aldus NOVA op 21 maart, tegenwoordig om supplmenten, maretak preparaten en natural killer cellen. Nova deed een onderzoek onder oncologen. 32% van de reguliere oncologen krijgt dagelijks vragen van patienten over alternatieve behandelvormen. Wat denken ze daarover? NOVA kopte in met de kop:

'ALTERNATIEVE KANKERBEHANDELING GEVAARLIJK' 

We geven NOVA’s persbericht hier weer: 

Jaarlijks stoppen honderden kankerpatiënten met hun reguliere behandeling. Maar medisch oncologen vinden alternatieve therapiën vaak gevaarlijk. Dit blijkt uit een onderzoek van NOVA en de Nederlandse vereniging voor medische oncologie (NVMO) onder medisch oncologen.

Kankerpatiënten die stoppen met de reguliere behandeling en hun heil zoeken binnen het alternatieve circuit, net als Sylvia Millecam, zijn geen uitzondering.

Van de ondervraagde oncologen maakt 67 procent minstens één keer per jaar mee dat een patiënt de reguliere therapie staakt, en kiest voor een alternatieve therapie. Elf procent van de oncologen maakt maandelijks mee dat patiënten hun heil elders zoeken. Jaarlijks gaat het om honderden patiënten.Patiënten redeneren vaak over alternatieve kankerbehandelingen, ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Uit het NOVA/NVMO-onderzoek blijkt dat veel oncologen van mening zijn dat alternatieve therapieën juist schadelijk zijn voor de gewone behandeling. Ze vinden het ronduit gevaarlijk. De oncologen komen dit vaak tegen in de eigen praktijk.

Bijna 20 procent geeft aan maandelijks geconfronteerd te worden met patiënten die een aanvullende therapie volgen, die de werking van de reguliere therapie verminderen of zelfs tegenwerken.

Tachtig procent van de oncologen vindt dat patiënten meer moeten worden gewaarschuwd dan nu gebeurt. Niet alleen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg maar ook door henzelf en de patiëntenverenigingen. KWF kankerbestrijding publiceert voor de zomer een zwarte lijst met alternatieve genezers die claimen kanker te kunnen genezen.

De oncologen die geinterviewd werden gaven aan veel vragen over alternatieve behandelvormen te krijgen, en veel daarvan zelfs missen. Omdat patienten het ze niet vertellen. Oncoloog Kees Punt, die geinterviewd werd, behoort tot de 75% van alle oncologen die kritisch staan tegenover alternatieve methoden.

Een patient vertelde over de Iscador injecties die ze nam, en gaf meteen aan dat daar er een misverstand bestaat, want ze meende dat het een homeopatisch middel was. Dat is onjuist. Het is een fytotherapeuticum. Er zitten actieve stoffen in, en het is geen homepatisch middel.

Vervolgens werd aandacht besteed aan dendritische cellen, een therapie die in Nederland experimenteel is. Nu is de arts Gorter, die de dendritische celtherapie in Keulen aanbiedt, een bijzonder geval van een arts die deze therapie al aanbiedt, die ook door IOCOB gezien wordt als experimenteel en alleen  binnen een experimenteel protocol gegeven zou moeten worden.

Verder aandacht voor de orthomoleculaire behandelingen. Dat is een complex vak apart waar even overheen gescheerd werd.

Iscador! 

Toen een stukje over iscador. Geen homeopaticum. Maar ook geen plantaardig middel dat de werking van kanker therapie tegen gaat. De oncoloog sprak in die context alleen van het Sint Janskruid. Daar is wel van bekend dat je ermee moet oppassen, zoals we hierboven al schreven. Maar dat moet je ook met Prozac en vele anti depressiva!  Vervolgens werd gesteld dat Iscador wel negatief kan werken als het bij andere anti-kanker middelen gegeven wordt, volgens een niet nader genoemd onderzoek. NOVA vroeg niet aan de internist Karel Jan Tusenius, die al jaren werkt met Iscador bij kanker, wat daarvan waar is. Een gemiste kans!

Een pubmed search door IOCOB met d termen iscador en interaction leverde geen enkel negatieve studie op. Wel veel studies waaruit bleek dat iscador zinvol is als adjuvans, das als toegevoegde medicatie! 

We sluiten het hoofdstukje Iscador af met een citaat uit een Duitse studie die in 2007 gepubliceerd werd naar de effecten van Iscador:

Mistletoe extracts Iscador might have the effect of prolonging overall survival of ovarian cancer patients. In the short term, psychosomatic self-regulation increases more markedly under Iscador therapy than under conventional therapy alone. [1]

Commentaar IOCOB

Het is altijd weer boeiend te lezen en te horen hoe de menselijke geest werkt en zichzelf gevangen zet in simpele kleine hokjes. Altenatieve geneeskunde is Gevaarlijk, patienten moeten worden Gewaarschuwd, reguliere therapie wordt Tegengewerkt. Maar geen inhoud achter al die kreten.

Welke alternatieve middelen werken dat de kanker behandeling tegen? En hoe sterk is dat bewijs, als het er al is?

Er zijn honderden soorten alternatieve geneeskunde, die allen een verschillende invalshoek kiezen. Waar heeft men het dan over?

Dat Sint Janskruid een lever enzym remt, en daardoor niet met elk medicijn gemengd ingenomen mag worden, dat is niets nieuws. Dat geld ook voor Prozac en vrijwel alle serotonine opname remmers. 

Het stoppen met reguiiere behandeling is een complexe beslissing. Om zo simpel te polariseren als hier gebeurd helpt niemand. Medische oncologen zijn dedicated en natuurlijk kijken zij op hun wijze naar de alternatieve geneeskunde en zien vast soms excessen. Dat soort excessen stellen wij ook aan de kaak. Maar met algemeenheden zoals in het bovenstaande stukje komen we niet verder.

Maar ja, we zijn mensen met de neiging tot Dualisme…om zo onze eigen visie duidelijker neer te zetten. De Advaita meesters hebben toch gewoon gelijk. Hoe meer je kijkt in de media, hoe meer het opvalt dat al die meningen gevoed worden door Grote Ego’s die gewoon gelijk willen hebben.  

Over de rand van de hoed kijken blijft een kunst apart… 

 

Referentie

[1] Grossarth-Maticek R, Ziegler R. | Prospective controlled cohort studies on long-term therapy of ovairian cancer patients with mistletoe (Viscum album L.) extracts iscador. | Arzneimittelforschung. | 2007;57(10):665-78.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Oncologen vinden …..

    Hebben die een authoriteit op CAM?

    Volgens mij niet.

    Dan ook hun mondje dicht houden tot ze weten waar ze overpraten.

    Als zij EB-oncologie kunnen aantonen, mogen ze over de non-EB-CAM miauwen.
    Ben ik het mss met hen eens ook.

    Erik

  2. Simoncini fan schreef:

    Dit viel mij op in de nova uitzending:

    nova uitzending: Hoogleraar oncoloog Kees Punt zegt dat hij kankerpatienten wil helpen met middelen waarvan is aangetoond dat het KAN werken!!!!! Hij zegt niet dat het werkt.Hij zegt: KAN!!!!!

    Niks zekerheid!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.