Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Tja, Sylvia weer…..

Tja, Sylvia weer…..

Op het congres in maart 2008 in de Reehorst ging het over de verhouding tussen de ziektekosten-verzekeraars en de complementaire - en alternatieve therapievormen. De voorzitter van IOCOB sprak ook. Over de vermeende verschillen tussen regulier en alternatief. En ja hoor, de vraag kwam weer naar voren, hoe voorkomen we gevallen als Sylvia...dat was toch wel erg. Als Sylvia had geweten dat haar stap het hele complementaire veld in Nederland jaren achterop heeft geholpen, had ze het vast geheel anders aangepakt. Maar ja, de achteruitkijkspiegel is geduldig. Die bijwerkingen van alternatieve geneeskunde....Door de uitvergrotende werking van de Pers, de sterkte van de metafoor en ons selectieve geheugen maakt dat feiten uit het verleden een afwijkende en vreemde vorm in het heden krijgen. Een feit moet in principe binnen de context en onvertekend bekeken worden. Onvertekend is onmogelijk, onze secletieve perceptie is verankerd in de werking van onze cortex. Maar de context erbij leveren is wel van belang! Hoe zo context?

 

In de NRC van 6 maart 2008 stonden op pagina 11 van de wetenschap 2 ‘feiten’ die context waarde hebben. Hormonen geven nog jaren kankerrisico. En Veel spoedopnames door bijwerkingen van medicijnen. 

Tevens hoorden we op dat zelfde symposium dat de na de twee meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld, hart-en vaatziekten en kanker er een derde is. Medische behandelingen. Als derde in de reeks.

Is het dan zo bizar om te wijzen op het feit dat vrijwel geen ernstige bijwerkingen te vinden zijn van het merendeel van  de alternatieve behandelvormen? Dat de Raad van Volksgezondheid en Zorg in 2005 n.a.v. de Sylvia afaire, tot de conclusie moest komen dat dat inderdaad zo is. Geen reden tot alarm dus. 

Spoedopnames:

Persbericht:

Jaarlijks belanden ruim 19.000 mensen met spoed in het ziekenhuis wegens bijwerkingen na medicatiefouten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van apothekers en specialisten dat morgen verschijnt. Het gaat om bijwerkingen die ontstaan na fouten bij het voorschrijven, afleveren of toedienen van geneesmiddelen.

Met de ziekenhuisopnames is jaarlijks ruim 85 miljoen euro gemoeid. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de vereniging van ziekenhuisapothekers NVZA en de Orde van Medisch Specialisten. Het had plaats in 21 ziekenhuizen, verspreid over Nederland. Gedurende veertig dagen is van alle acute opnames (met uitzondering van bevallingen, psychiatrische patiënten en kinderen) onderzocht welke rol het geneesmiddelengebruik heeft gespeeld.

De patiënten bij wie mogelijk sprake was van verkeerde medicatie, werden onafgebroken gevolgd. Van de gemiddeld ruim 738.000 spoedopnames per jaar blijkt 5,6 procent gerelateerd te zijn aan het geneesmiddelengebruik, waarvan bijna de helft (ruim 19.000) als ‘potentieel vermijdbaar’ werd omschreven.

Tweederde van deze patiënten was ouder dan 65 jaar. De meeste patiënten gebruikten geneesmiddelen tegen diabetes, bloedstolling en ontstekingsremmers. De laatste – zoals ibuprofen – zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het gaat vooral om patiënten die meer geneesmiddelen tegelijk gebruiken of die verscheidene aandoeningen hebben, om patiënten die voortijdig hun medicatie staken, om verwarde patiënten en om nierpatiënten. Volgens onderzoeksleidster Patricia van den Bemt van de Universiteit Utrecht zouden veel medicatiefouten kunnen worden voorkomen als patiënten die meer medicijnen gebruiken jaarlijks standaard een ‘APK-keuring’ zouden krijgen.

Daarbij zouden artsen en apotheker gezamenlijk moeten bekijken of de patiënt nog de juiste medicatie krijgt en of die ook wordt ingenomen. Ook zouden ze meer informatie moeten uitwisselen over bijkomende aandoeningen van hun patiënten. De patiënten die na medicatiefouten in het ziekenhuis worden opgenomen, verblijven er langer dan gemiddeld.

Ze liggen er gemiddeld 11,2 dagen, terwijl het landelijk gemiddelde 5,6 dagen is.De meeste patiënten die tijdens het onderzoek werden gevolgd, herstelden. Bijna 7 procent van de patiënten met bijwerkingen na medicatiefouten, kwam te overlijden. Tot nu toe gingen artsen en wetenschappers uit van 90.000 ziekenhuisopnames per jaar door verkeerd geneesmiddelengebruik in Nederland. Dat was een schatting naar aanleiding van een meta-analyse van vooral Amerikaanse studies.

 

Hormonen

 Perberciht:

Rotterdam, 6 maart. De kans op kanker door het slikken van hormonen tijdens de overgang blijft verhoogd, ook als vrouwen al drie jaar zijn gestopt. Niet alleen de kans op borstkanker is hoger – die is er ook tijdens het langdurig slikken van overgangshormonen – maar ook andere tumoren, vooral longkankers komen vaker voor. 

Na het stoppen met overgangshormonen verdwijnt wel de verhoogde kans op hart- en vaatziekten die tijdens jarenlang slikken ontstaat. Evenals de bescheiden bescherming die hormonen bieden tegen darmkanker.Die veranderingen in ziektekansen komen uit Amerikaans onderzoek onder ruim 16.000 vrouwen van 50 tot 80 jaar die meedoen aan het onderzoek naar overgangshormonen van het Women’s Health Initiative (WHI).

Het WHI-onderzoek is in de jaren negentig opgezet om te onderzoeken wat er waar was van de claims dat vrouwelijke geslachtshormonen ouder wordende vrouwen – na de overgang – zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten en botontkalking. En of het beschermende effect zou opwegen tegen het gevreesde hogere risico op borstkanker.


 

 

 

 .  

 

Berichten

  1. Simoncini fan schreef:

    Zie hier het Revu-artikel waarop men ook reacties kan plaatsen: http://www.revu.nl/10972.Nederlandse_genezen_verklaard_van_kanker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.