Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Bijwerkingen geneesmiddelen: 19000 per jaar

Bijwerkingen geneesmiddelen: 19000 per jaar

In 2004 bleek na onderzoek van de inspecteur van Volksgezondheid dat er 12.000 opnames per jaar waren t.g.v. bijwerkingen van geneesmiddelen. 6% stierf daaraan. In 2006 was dat getal gestegen, naar 19.000 opnames. We geven het persbericht weer over die getallen van 2006.

 

Bijwerkingen geneesmiddelen per jaar

Inmiddels staat vast dat het er 19.000 zijn.

 „Dat is nog steeds veel te veel”, vindt Patricia van den Bemt. Ze onderzocht samen met haar Utrechtse collega Toine Egberts wat de werkelijke omvang is van het probleem in Nederland.

De onderzoekers bekeken in 21 ziekenhuizen bijna 30.000 ziekenhuisopnames. In iets minder dan de helft van de gevallen betrof het niet-geplande – acute – opnames. Voor de studie zijn bijna 12.800 spoedopnames onderzocht. Uit nadere analyse bleek dat 714 van deze acute opnamen te maken hadden met geneesmiddelgebruik.

Een belangrijk deel betrof bijwerkingen van medicijnen, maar in 46 procent bleek dat de opnames mogelijk vermijdbaar waren geweest. De problemen waren bijvoorbeeld het gevolg van medicatiefouten (een verkeerde combinatie van geneesmiddelen, verkeerde dosering).

Bij de opnames voor problemen met medicijnen werden evenveel vrouwen als mannen gevonden. Maar de gemiddelde leeftijd van ziekenhuisopnamen door geneesmiddelgebruik (70 jaar) was veel hoger dan de gemiddelde leeftijd voor alle spoedopnames (62 jaar).

Van den Bemt: „65-Plussers hebben een twee keer grotere kans op een geneesmiddelgerelateerde opname. Vaak kan een hele kleine oorzaak de aanleiding zijn voor flinke problemen. Het gaat bij ouderen doorgaans om een delicaat evenwicht: broze oudjes hebben vaak veel aandoeningen en slikken veel pillen. Een kleine aanleiding kan dan tot ziekenhuisopname leiden. Daarom doen wij ook de aanbeveling aan artsen en apothekers om in onderling overleg vooral bij oudere patiënten tenminste één keer per jaar de medicatie goed door te nemen.”

Van den Bemt deed haar studie in opdracht en van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA). De Orde van Medisch Specialisten betaalde het onderzoek. De NVZA heeft medicatieveiligheid in 2003 tot speerpunt van de organisatie verheven.

De ontstollingsmiddelen, die worden geslikt na vaat- en bypass-operaties, bij longembolie en hartklep-problemen, zorgen voor de meeste vermijdbare ziekenhuisopnamen. Daarna komen de ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), die bij spier- en gewrichtsklachten worden voorgeschreven. Maagbloedingen zijn een bekende bijwerking van deze NSAID’s.

Op de derde plaats komen de middelen die diabetici slikken, gevolgd door de corticosteroïden (vooral voor astma-patiënten).

Ook psychofarmaca, middelen bij psychosen en depressies, scoren hoog. In het onderzoek zijn overigens de zelfmoorden met geneesmiddelen niet meegerekend.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de risicofactoren voor problemen bij geneesmiddelgebruik. Van den Bemt:

„Daaruit kwam dat therapieontrouw, het niet volgens voorschrift slikken van een middel, bovenaan staat. Ook een verminderde nierfunctie speelt een grote rol en het feit dat veel mensen meerdere ziektes hebben, dus meerdere middelen slikken. Daarnaast viel op dat er bij veel opnames sprake was van niet-zelfstandig wonen van patiënten.”

IOCOB: Ingevoegd op 29 april 2008 

Berichten

  1. Erik schreef:

    “De kans dat medicijnen die u slikt het beoogde effect hebben, is niet veel groter dan het winnende lot trekken in de staatloterij” volgens Arnold Vulto, bijzonder hoogleraar Farmacotherapie aan de Erasmus Universiteit. (Een jaar of 2 oud bericht)
    Mijn docent farmacie tijdens mijn opleiding begon zijn 1e college zo: “Goededag. Nu moeten jullie een heleboel over medicijnen van mij gaan leren…. maar vergeet nooit……
    Een medicijn heeft soms een werking en ALTIJD een of meer BIJWERKING(EN)!!

    Dit heeft altijd in mijn geheugen gestaan sindsdien. Zie ook weer dit bericht op deze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.