Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Academisch ziekenhuis: acupunctuur en schizofrenie

Academisch ziekenhuis: acupunctuur en schizofrenie

PERSBERICHT: Nijmegen, 1 juli 2008: Boek verkent mogelijkheden en verbindt oost en west

In de oosterse geneeskunst wordt acupunctuur ook voor geestesziekten ingezet. Experimenten hiermee in westerse psychiatrischeklinieken geven voldoende positief resultaat om verder onderzoek terechtvaardigen. Een overzichtswerk over het onderwerp vanuit oosters en westersperspectief geeft hiervoor de aftrap. Het boek wordt deze zomer op het grote,vierjaarlijkse psychologencongres in Berlijn (20-25 juli 2008) gepresenteerd.

“Als forensisch psycholoog heb je helaas maar beperkte middelen in handen in de therapie van patiënten met schizofrenie”, zegt de in Nijmegen opgeleide psychologe Peggy Bosch. Terwijl die mensen in hun psychotische episoden vreselijke dingen meemaken en soms ook dingen doen die heel zwaar zijn om te verwerken. In Zwitserland werkte ik in een psychiatrische kliniek die acupunctuur aanbood aan schizofrene patiënten. Ze werden rustiger, beter benaderbaar, de bijwerkingen van de medicijnen werden minder en ze leken ontvankelijk te worden voor psychotherapie.”

Bosch werd zo enthousiast dat ze zich liet opleiden tot acupuncturist en op zoek ging naar een wetenschappelijke verklaring voor haar observaties en voor de werking van acupunctuur. Dat resulteerde in een boek waarin dertig internationale wetenschappers het onderwerp verkennen en onderzoekslijnen uitzetten. Onder de auteurs de Nijmeegse ‘slaapprofessor’ Ton Coenen en Bart Ellenbroek een specialist in psychopharmaca tegenwoordig werkzaam bij Evotec in Hamburg, die in Korea in aanraking kwam met onderzoek naar acupunctuur bij ratten en onderzoekers en behandelaars uit oost en west.

Hoe het werkt

“Er zijn verschillende hypotheses waarom acupunctuur zou werken voor patiënten met schizofrenie. Het zou direct op het systeem van neurotransmitters kunnen werken – de signaalstoffen in de hersenen, of het zou kunnen werken door de slaap te verbeteren.”  Bosch vindt de laatste het meest plausibel:  “Uit de klinische praktijk is bekend dat acute slaapproblemen bij schizofrenen vaak een aankondiging zijn van een psychose.” 
Ton Coenen zegt hierover: “Slaapproblemen worden gezien als een verschijnsel van de schizofrenie. Het is een interessante hypothese dat slaapproblemen ook oorzaak zouden kunnen zijn.”

Bosch, samen met Maurits van den Noort redacteur van het boek en auteur van verschillende hoofdstukken, is onlangs in Nijmegen gestart met een promotieonderzoek dat een wetenschappelijke basis onder de observaties hoopt te leggen. Dubbelblind onderzoek met de traditionele naaldacupunctuur is overigens moeilijk, legt ze uit. Met laseracupunctuur kan het wel.

 Samenwerking

Peggy Bosch vindt dat acupuncturisten, psychologen en psychiaters door samenwerking kunnen zorgen voor een betere controle op de behandeling en meer steun voor hun patiënten.”Een extra contactmoment met een acupuncturist is ook een extra controle op de gezondheid van de patiënt. Verder wijzen de resultaten tot dusver erop dat acupunctuur de werking van de antipsychotische medicijnen kan verbeteren en de therapietrouw kan verhogen. Een nauwe samenwerking kan ook zorgen voor beter toegepast wetenschappelijk onderzoek dat direct aansluiting vindt in de klinische praktijk.”

 

Schizophrenia, Sleep, and Acupuncture. Peggy Bosch and Maurits van den Noort (eds.)

ISBN 978-0-88937-355-6. 350 p. 39,95 euro,

  

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen

wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl, tel. (024) 361 60 00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.