Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Azo-kleurstoffen, ADHD en concentratiestoornissen

Azo-kleurstoffen, ADHD en concentratiestoornissen

Het werd binnen de wereld van alternatieve behandelaars al veel langer gezegd, azo-kleurstoffen zijn niet te vertrouwen. Nu lezen we o.a. in de ziekenhuiskrant van 23 juli 2008 het volgende over deze kleurstoffen:

Etiket waarschuwt voor azo-kleurstoffen

Het Europees Parlement wil dat fabrikanten van producten met azo-kleurstoffen op het etiket aangeven dat deze stoffen erin zitten. Vanaf 2009 wordt op het etiket gewaarschuwd dat azo-kleurstoffen (synthetische kleurstoffen) hyperactiviteit en concentratiestoornissen bij kinderen kunnen veroorzaken.


Aanleiding voor deze beslissing, die het Europees Parlement op dinsdag 8 juli heeft genomen, is onder meer het onderzoek van Mc Cann (2007). Volgens dit onderzoek veroorzaken de azo-kleurstoffen, die onder meer in snoep en limonade kunnen voorkomen, hyperactiviteit bij kinderen.


Onafhankelijk advies
De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft het mengsel kleurstoffen uit de studie van Mc Cann ook op hun veiligheid voor de consument beoordeeld. Daarbij is duidelijk geworden dat wetenschappers nog niet eens zijn over de vraag of de azo-kleurstoffen daadwerkelijk schadelijk zijn. Niettemin heeft het Europees Parlement besloten dat fabrikanten uit voorzorg consumenten moeten waarschuwen voor mogelijke risico’s.


Extra toevoegingen
In principe zijn kleurstoffen niet noodzakelijk. Blauwe snoepjes zien er misschien grappig uit, maar zonder kleurstof smaken ze even lekker. Wilt u dat uw kind vanaf dit moment geen azo-kleurstoffen meer binnenkrijgt? Kijk dan in onze E-nummerlijst. Het Voedingscentrum vindt het gebruik van E-nummers verantwoord als het de kwaliteit en veiligheid van het product ten goede komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.