Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Aanbieding petitie aan Leden Tweede Kamer

Aanbieding petitie aan Leden Tweede Kamer

Op dindag 28 oktober 2008 om 13.30 uur, heeft IOCOB haar petitie, met circa 32.000 steunbetuigingen, aangeboden aan de leden van de vaste commissies van Financiën en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De secretaris van stichting IOCOB heeft daarbij een betoog gehouden om de 5 actiepunten van de GaVoorCAM actie kracht bij te zetten. De gehele speechtekst is hier te lezen.

Het eerste actiepunt werd zo geformuleerd:…De plannen van de staatssecretaris van Financiën om op de behandelingen door complementaire artsen 19% BTW te heffen, zijn funest voor de toekomst van die tak van geneeskunde. Voor het eerst in de fiscale historie zouden complementaire artsen voor de Wet op de Omzetbelasting met ingang van 2009 niet meer als artsen worden aangemerkt. Daarmee is de eerste stap gezet op het traject van hun verdere uitbanning als artsen uit onze gezondheidszorg….

Ook is het centrale argument van de minister van VWS Ab Klink aldus ontkracht:

Zonder hier in belastingtechnische details te treden, wil ik opmerken dat het centrale argument dat het BTW-plan moet rechtvaardigen, vanuit wetenschappelijk oogpunt niet valide is. Op 2 oktober 2008 doet de staatssecretaris aan Uw Kamer impliciet weten dat wat hem betreft de medische vrijstelling voor complementaire artsen kan worden gehandhaafd. Echter de minister van VWS komt dan met een eigenzinnig standpunt op de proppen, dat roet in het fiscale eten gooit. Volgens de minister van VWS zijn bij de complementaire behandelwijzen namelijk geen objectieve kwaliteitsnormen voorhanden omdat deze geneeskunde volgens hem niet ‘evidence-based’ en ‘niet-protocolleerbaar’ zou zijn. En uitsluitend om die reden vallen de complementaire artsen alsnog buiten de fiscale vrijstelling.

Deze boodschap van de minister is niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd. Anders dan de bewering van de minister, is er helemaal geen fundamentele tegenstelling aanwezig wat betreft de bewijskracht van reguliere geneeskunde enerzijds en de complementaire geneeskunde anderzijds. De reguliere geneeskunde is namelijk geenszins integraal ‘evidence based medicine’, zoals de Minister van VWS het parlement wil doen geleven. Deze essentiële constatering van IOCOB wordt ook in de reguliere geneeskunde zelf, breed onderschreven. De internist/hoogleraar Smulders uitte zich in Medisch Contact van vorige week hierover alsvolgt : ‘Veel klinische handelingen worden niet onderbouwd met epidemiologisch onderzoek. Naar schatting ontbreekt voor bijna de helft van veelgebruikte behandelingen het klinisch epidemiologisch bewijs geheel’.

Volgens de onderzoeksgegevens van IOCOB zijn bovendien vele complementaire behandelingen bewezen effectief  maar ook veilig en kostenbesparend. Complementaire geneeskunde is dan ook een volwaardige vorm van geneeskunde die het niet verdient om door de overheid te worden geschoffeerd. Dat complementaire behandelwijzen niet protocolleerbaar zouden zijn, is eveneens onjuist. De minister van VWS zit dan ook met zijn opstelling op het volstrekt onjuiste spoor.

Ook de andere 4 actiepunten zijn vervolgens door de secretaris van IOCOB met kracht naar voren gebracht.

Daarna heeft dr Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaart Ziekenhuis, de Tweede Kamerleden geinformeerd over het belang van de zogeheten geintegreerde geneeskunde (Integrative Medicine). Zij heeft hen uitdrukkelijk uitgenodigd om volgende week op 7 en 8 november 2008 aanwezig te zijn bij het Europese congres over geintegreerde geneeskunde in Berlijn. Daar kunnen de parlementariers vernemen dat geintegreerde geneeskunde reeds op hoog niveau toepassing vindt. Niet alleen in de USA maar ook in Europa.

Vervolgens heeft Victor Manhave, arts, en medewerker van stichting IOCOB de petitie aan de commissieleden overhandigd. Informeel is daarna nog nagepraat met de Tweede Kamerleden.

Het was een goede en instructieve dag, mede dank zij de onmisbare steun van de tienduizenden sympathisanten van de actie GA VOOR CAM! De door IOCOB aangedragen argumenten om deze rampzalige plannen voor de complementaire geneeskunde af te wenden, zullen ongetwijfeld gewicht in de schaal leggen bij de nog niet afgeronde politieke gedachtenwisseling tussen enerzijds de Tweede Kamer en anderzijds de staatssecretaris van Financien en de minister van VWS. 

IOCOB houdt u op de hoogte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.