Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Aloe vera doet niet wat we dachten

Aloe vera doet niet wat we dachten

Aloe-vera wordt elders op deze website besproken. In een nieuwe studie die dubbelblind van opzet was, lieten onderzoekers zien, dat de werking van de Aloe-vera-gel op ontstoken tandvlees, niet anders is dan dat van een placebo. Genezen van bloedend tandvlees is een van de geclaimde indicaties voor Aloe-gel.

Er werden 30 patienten onderzocht.

De procedure en de conclusie was:

Subjects were asked to brush their teeth with the control or test dentifrice, three times a day, during a 30-day period.

There was a significant reduction on plaque and gingivitis in both groups, but no statistically significant difference was observed among them (p>0.01).

The dentifrice containing Aloe vera did not show any additional effect on plaque and gingivitis control compared to the fluoridated dentifrice. [1]

Dus poetsen op zich heeft effect, de gel heeft geen extra helende werking op het bloedende tandvlees, net zomin als fluor-tandpasta.

Referentie

[1] de Oliveira SM, Torres TC, Pereira SL, Mota OM, Carlos MX. | Effect of a dentifrice containing Aloe vera on plaque and gingivitis control. A double-blind clinical study in humans. | J Appl Oral Sci. | 2008 Jul-Aug;16(4):293-6.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Erik schreef:

    Met chochrane-evidence is bewezen dat fluoride in diverse toepassingen cariesremmend werkt. Uiteraard niet gingivitisremmend. Dat is een open deur.
    Bloedend tandvlees kan genezen door plaquebeheersing.
    Misschien heelt Aloe-vera wel sneller bij patienten met verminderde genezing.
    Bij gezonde patienten geneest de gingivitis in ongeveer 3 a 4 dagen.
    Dit onderzoek meet op dag o en op dag 30. Dat is dus geen goede waarde.
    Er had bv op dag 0, 2 en 4 gekeken moeten worden om een ondersteunende werking van de gel te kunnen meten.
    Er is dus NIET bewezen dat de gel niet werkt. Er is bewezen dat na 30 dagen er geen gingivitis verschil te meten is.Er is geen goed onderzoek geweest omdat de meetintervallen niet-passend gekozen zijn bij het verloop van de ziekte NAAST goed poetsen.

  2. therese schreef:

    min ervaring met de aloetandpasta is heel positief bij helpt het bij bloedend tandvlees en wat geirriteerd tandvlees,puur erop doen de hele nacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.