Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hartproblemen > Groene thee goed voor bloedvaten en veel meer!

Groene thee goed voor bloedvaten en veel meer!

2
Share |
lang leve groene thee.gifDat groene thee goed voor de gezondheid is, is vrij algemeen bekend. Recent zijn er een behoorlijk aantal studies gepubliceerd, die een boeiend beeld schetsen van de positieve werking van groene thee op het hart en de bloedvaten. En voorts komen er elk jaar gegevens bij dat groene thee zinvol is bij andere aandoeningen, zoals kanker, Alzheimer, Parkinson, beroerte, glaucoom...Te veel om op te noemen. Hier een overzicht van enkele recente gegevens. Drink wel goede kwaliteit thee, geen goedkope theesoorten! Veel van die studies zijn studies die gedaan zijn met behulp van diermodellen, of met behulp van zogenaamde epidemiologische studies. Echte klinische studies zijn er vrij weinig gedaan. Maar goed. Groene thee is in ieder geval veilig (heel zeldzaam is de groene thee allergie) en vandaar dat je  wat makkelijker kunt zijn in het gebruik ervan. Als er echt met groene thee iets aan de hand zou zijn, zouden de Japanners en de Chinezen er niet meer zijn...

De bloedvaten en groene thee

In groene thee zitten de catechines, stoffen die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten van de thee. [1]

Groene thee ondersteunt de vaatwand en vermindert de negatieve gevolgen van het cholesterol. [2] [3] [4] Ook de neiging van de bloedvaatjes in het hart om samen te trekken en daardoor de hartspier in de problemen te brengen, neemt af. [5] Ook voor sporters kan groene thee positieve gezondheidseffecten hebben. [6]

Grote studies met duizenden mensen zijn echter nog niet gedaan. Dus vooralsnog geen groen licht, maar een groen-oranje licht voor groene thee bij problemen van hart en vaten. 

En de rest rondom groene thee: over een oude hoogleraar

Een oude Duitse hoogleraar werd ziek. Daar begon een mooi nieuw verhaal over groene thee. Groene thee, niet alleen dat het lekker is, het bevat een aantal stoffen die onze cellen beschermen. In der Spiegel, een bekend Duits tijdschrift, van 22 Februari 2009 stond een lang artikel van een Duitse hoogleraar die zelf een ernstige ziekte kreeg, amyloidose, dat lijkt wel wat op de ziekte van Alzheimer, alleen dan zit het niet in de hersenen, maar in andere organen. Deze hoogleraar werd eerst uitgebreid regulier behandeld, ook met anti kanker middelen. Totdat een leerling van hem, zelf ook hoogleraar, aan de Charite, het universiteitsziekenhuis van Berlijn, hem vertelde dat er in groene thee stoffen zitten die de ophoping en de beschadiging van cellen door dat amyloid tegengaan. Het artikel had de kop: TEE-THERAPIE:  Die wundersame Rettung des Professors Hunstein. Voor de lezers die Duits kunnen lezen eerst wat citaten:

Blähungen, verdickte Zunge, schwaches Herz: Der Heidelberger Professor Werner Hunstein litt an einer leukämieähnlichen Erkrankung – und bekam schließlich Hilfe durch eine Allerweltspflanze. Nun arbeitet er mit Kollegen daran, seine Erfolgsgeschichte wissenschaftlich aufzubereiten.

Dan begint de hoogleraar met de thee therapie: 

Werner Hunstein, der sich selbst einen "knallharten Schulmediziner" nennt, beginnt nun, grünen Tee zu trinken. Zwei Liter über den Tag verteilt – pro Liter etwa zehn Gramm Teeblätter – was 600 bis 800 Milligramm EGCG entspricht.  

EGCG is een bestanddeel uit groene thee, dat in een groot aantal proeven werkzaam bleek te zijn. 

Als resultaat, een steeds duidelijkere verbetering van zijn konditie en het amyloid verdwijnt. Hij schrijft een artikel dat in het belangrijke blad Blood gepubliceerd wordt en op basis van de wetenschappelijke gegevens rond groene thee worden er nieuwe studies opgezet:

Die Heidelberger Universitätsklinik beginnt eine Studie mit 25 Patienten, die an der Transthyretin-Amyloidose leiden, einer verwandten Erkrankung. Werden die Wirkstoffe, die Hunstein helfen, auch bei den Probanden die Eiweißablagerungen stoppen und sogar auflösen? An der Charité in Berlin läuft ebenfalls eine klinische Studie über die Wirkung von EGCG an Patienten, die an Multipler Sklerose leiden. Die Ergebnisse des Molekularbiologen Erich Wanker sind inzwischen in "Nature" erschienen, einer der weltweit wichtigsten Zeitschriften für Naturwissenschaften. Werner Hunstein fühlt sich mit seinen 80 Jahren vital wie lange nicht mehr: "Die Verwissenschaftlichung meines Selbstversuchs geht zügig voran", sagt er mit Genugtuung. "Das mit dem grünen Tee wird eine Erfolgsstory."   

Groene Thee en zenuwcellen 

Er zijn veel aanwijzingen dat groene thee ook de zenuwcellen beschermt. Kijken we naar enkele van die moderne studies.

-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG), dat is het meest werkzame deel in de thee. In een recente studie met muizen zeiden de onderzoekers:

The results suggest that EGCG has potent neuroprotective effects on aging mice through antioxidative and antiapoptotic mechanisms. [1]

Andere onderzoekers vatten alle literatuur samen en concludeerden:

(-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG) has been shown to exert neuroprotective/neurorescue activities in a wide array of cellular and animal models of neurological disorders. [2]

De hoeveelheid literatuur die aangeeft dat groene thee zenuwcellen beschermt is indrukwekkend. En daarnaast blijkt groene thee ook neuro-regeneratieve eigenschappen te hebben. [3] In een recente studie bleek bijvoorbeeld dat de actieve stof in een dosis van 50 mg/kg bij muizen met de ziekte van Alzheimer duidelijk effectief was. De geheugenfuncties werden beter en in de hersenen waren minder beschadigingen. De onderzoekers sloten af met: 

Taken together, these data further the notion of EGCG dietary supplementation as a potentially safe and effective prophylaxis for Alzheimer’s disease. [4]

Alleen al op het gebied van de bescherming van zenuwcellen met groene thee zijn meer dan 60 studies gedaan. Alle studies zijn positief over de rol die de bestanddelen van groene thee kunnen spelen bij allerlei uiteenlopende ziektes, zoals ziekte van Parkinson, Alzheimer, glaucoom, diabetes, etc.  

Ook voor gember zijn studies bekend waaruit blijkt dat er in gember gezonde stoffen zitten. [5] [6]

Vandaar dat groene thee eventueel met gember een aanrader kan zijn. En het geeft een iets andere smaak, want sommige mensen vinden de smaak van groene thee vies.. Gewoon een verse gemberwortel kopen, kost bijna niets, en raspen boven de theepot. Een theelepeltje rasp is voldoende! 

Groene thee en de gezondheid 

Om een indruk te geven hoe veel onderzoek gedaan is naar de gezondheidsbevorderende effecten van groene thee. Let op, veel is in dieren gedaan, of bij grote groepen mensen. Er zijn weinig klinische studies gedaan, vrij logisch want er zit natuurlijk geen sponsor achter… Hier een opsomming:

  • Beperking kans op herseninfarct [7]
  • Beperking zonschade bij cellen door UV licht [8] [9]
  • Beperking schade zenuwcellen in de hersenen door zuurstoftekort [10]
  • Beperking groei van kankercellen [11] [12] [13] [14] [15]
  • Beperking groei van HIV virus [16]
  • Positieve effecten op vetstofwisseling en metabolisme [17]
  • Ondersteunend bij transplantatie van organen [18]
  • Beperking hoge bloedsuiker waarden [19]
  • Bescherming levercellen tegen schade [20]
  • Minder kans op botbreuken. [21]
  • Doodt de Helicobacter pylori, de maagzuur bacterie. [22]
  • Remt peridontitis [23]
  • Dus: Groene thee…niet de beroerdste drank!

    Referentie

    [1] Babu PV, Liu D. | Green tea catechins and cardiovascular health: an update. | Curr Med Chem. | 2008;15(18):1840-50.

    [2] Tinahones FJ, Rubio MA, Garrido-Sánchez L, Ruiz C, Gordillo E, Cabrerizo L, Cardona F. | Green tea reduces LDL oxidability and improves vascular function. | J Am Coll Nutr. | 2008 Apr;27(2):209-13.

    [3] Kapoor S. | Green tea: beneficial effects on cholesterol and lipid metabolism besides endothelial function. | Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. | 2008 Aug;15(4):497. doi: 10.1097/HJR.0b013e32830e1e75.

    [4] Mohs E. | General theory of paradigms in health. | Pediatr Infect Dis J. | 1991 Jun;10(6):428-33.

    [5] Grassi D, Aggio A, Onori L, Croce G, Tiberti S, Ferri C, Ferri L, Desideri G. | Tea, flavonoids, and nitric oxide-mediated vascular reactivity. | J Nutr. | 2008 Aug;138(8):1554S-1560S.

    [6] Panza VS, Wazlawik E, Ricardo Schütz G, Comin L, Hecht KC, da Silva EL. | Consumption of green tea favorably affects oxidative stress markers in weight-trained men. | Nutrition. | 2008 May;24(5):433-42. doi: 10.1016/j.nut.2008.01.009. Epub 2008 Mar 12.

    [7] Arab L, Liu W, Elashoff D. | Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis. | Stroke. | 2009 May;40(5):1786-92. doi: 10.1161/STROKEAHA.108.538470. Epub 2009 Feb 19.

    [8] Wu LY, Zheng XQ, Lu JL, Liang YR. | Protective effect of green tea polyphenols against ultraviolet B-induced damage to HaCaT cells. | Hum Cell. | 2009 Feb;22(1):18-24. doi: 10.1111/j.1749-0774.2008.00063.x.

    [9] Jeon HY, Kim JK, Kim WG, Lee SJ. | Effects of oral epigallocatechin gallate supplementation on the minimal erythema dose and UV-induced skin damage. | Skin Pharmacol Physiol. | 2009;22(3):137-41. doi: 10.1159/000201562. Epub 2009 Feb 12.

    [10] Yin ST, Tang ML, Deng HM, Xing TR, Chen JT, Wang HL, Ruan DY. | Epigallocatechin-3-gallate induced primary cultures of rat hippocampal neurons death linked to calcium overload and oxidative stress. | Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. | 2009 Jun;379(6):551-64. doi: 10.1007/s00210-009-0401-4. Epub 2009 Feb 17.

    [11] Gu B, Ding Q, Xia G, Fang Z. | EGCG inhibits growth and induces apoptosis in renal cell carcinoma through TFPI-2 overexpression. | Oncol Rep. | 2009 Mar;21(3):635-40.

    [12] Iwasaki R, Ito K, Ishida T, Hamanoue M, Adachi S, Watanabe T, Sato Y. | Catechin, green tea component, causes caspase-independent necrosis-like cell death in chronic myelogenous leukemia. | Cancer Sci. | 2009 Feb;100(2):349-56. doi: 10.1111/j.1349-7006.2008.01046.x.

    [13] Golden EB, Lam PY, Kardosh A, Gaffney KJ, Cadenas E, Louie SG, Petasis NA, Chen TC, Schönthal AH. | Green tea polyphenols block the anticancer effects of bortezomib and other boronic acid-based proteasome inhibitors. | Blood. | 2009 Jun 4;113(23):5927-37. doi: 10.1182/blood-2008-07-171389. Epub 2009 Feb 3.

    [14] Sukhthankar M, Choi CK, English A, Kim JS, Baek SJ. | A potential proliferative gene, NUDT6, is down-regulated by green tea catechins at the posttranscriptional level. | J Nutr Biochem. | 2010 Feb;21(2):98-106. doi: 10.1016/j.jnutbio.2008.11.002. Epub 2009 Jan 20.

    [15] Zhang Y, Han G, Fan B, Zhou Y, Zhou X, Wei L, Zhang J. | Green tea (-)-epigallocatechin-3-gallate down-regulates VASP expression and inhibits breast cancer cell migration and invasion by attenuating Rac1 activity. | Eur J Pharmacol. | 2009 Mar 15;606(1-3):172-9. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.12.033. Epub 2009 Jan 10.

    [16] Nance CL, Siwak EB, Shearer WT. | Preclinical development of the green tea catechin, epigallocatechin gallate, as an HIV-1 therapy. | J Allergy Clin Immunol. | 2009 Feb;123(2):459-65. doi: 10.1016/j.jaci.2008.12.024.

    [17] Lee MS, Kim Y. | (-)-Epigallocatechin-3-gallate enhances uncoupling protein 2 gene expression in 3T3-L1 adipocytes. | Biosci Biotechnol Biochem. | 2009 Feb;73(2):434-6. Epub 2009 Feb 7.

    [18] Tripathi S, Bruch D, Gatto LA, Kittur DS. | Green tea extract prolongs allograft survival as an adjunctive therapy along with low dose cyclosporine A. | J Surg Res. | 2009 Jun 1;154(1):85-90. doi: 10.1016/j.jss.2008.05.005. Epub 2008 Jun 2.

    [19] Maruyama K, Iso H, Sasaki S, Fukino Y. | The Association between Concentrations of Green Tea and Blood Glucose Levels. | J Clin Biochem Nutr. | 2009 Jan;44(1):41-5. doi: 10.3164/jcbn.08-13. Epub 2008 Dec 27.

    [20] Al-Bloushi S, Safer AM, Afzal M, Mousa SA. | Green tea modulates reserpine toxicity in animal models. | J Toxicol Sci. | 2009 Feb;34(1):77-87.

    [21] Lin RW, Chen CH, Wang YH, Ho ML, Hung SH, Chen IS, Wang GJ. | (-)-Epigallocatechin gallate inhibition of osteoclastic differentiation via NF-kappaB. | Biochem Biophys Res Commun. | 2009 Feb 20;379(4):1033-7. doi: 10.1016/j.bbrc.2009.01.007. Epub 2009 Jan 14.

    [22] Stoicov C, Saffari R, Houghton J. | Green tea inhibits Helicobacter growth in vivo and in vitro. | Int J Antimicrob Agents. | 2009 May;33(5):473-8. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2008.10.032. Epub 2009 Jan 20.

    [23] Lee YL, Hong CY, Kok SH, Hou KL, Lin YT, Chen MH, Wang CC, Lin SK. | An extract of green tea, epigallocatechin-3-gallate, reduces periapical lesions by inhibiting cysteine-rich 61 expression in osteoblasts. | J Endod. | 2009 Feb;35(2):206-11. doi: 10.1016/j.joen.2008.11.015.

    Berichten

    1. Leyla zegt:

      Hoihoi

      Ik zit met een vraag.
      Ik drink gemiddeld 10 stuks uit een pak van 20 stuks die ik uit aldi of lydl haal.

      Vraag is nu of dat misschien toch wel kwaad kan vanwege zijn inhoud aan cafeïne?

      Ergens las ik dat het minder erg is dan een kopje koffie omdat het bij de groene thee minder snel wordt afgegeven. Dus ”time released” afgave bij groene thee i.v.t koffie.

      Klopt dat allemaal en wat is uw advies?

      Gegroet,
      Leyla

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *