Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Professor Ernst valt Geintegreerde Geneeskunde aan

Professor Ernst valt Geintegreerde Geneeskunde aan

Professor Ernst valt Geintegreerde Geneeskunde aan in het nieuwste nummer van Complementary Therapies in Medicine (juni 2009, pagina 179-180) Hij maakt een paar boeiende opmerkingen en hij heeft hier en daar ook wel een beetje gelijk. Wat zegt hij?

Integrated Medicine zou het beste uit beide werelden verenigen bij de behandeling van de patient, en Integrated medicine zou holistisch zijn. Ernst bespreekt die beide uitgangspunten en komt tot een vernietigend oordeel.

1. Beste uit beide werelden. Hier valt hij het concept semantisch aan. Hij zegt dat dit erop lijkt dat twee werelden op een bepaalde wijze gefuseerd worden tot een nieuwe ideale benadering van de patient. Los van het feit dat volgens hem zo een fusie niet kan bestaan, vindt hij het ook naief. Hij zet daartegen af de enige volgens hem juiste benadering, namelijk die van EBM. Wat bewezen is moet ingezet worden, los van de achtergrond. Dat klinkt minder sexy, maar is een duidelijker standpunt dan de vereniging van beide werelden.

2. Holistisch…dat begrip heeft volgens Ernst een loze inhoud, veel alternatieve artsen werken zeker niet holistisch, en hoe zou dat ueberhaupt tot stand moeten komen? Holisme vindt hij een term die zo maar op de Geintegreerde Geneeskunde geplakt wordt, zonder dat daar duidelijke argumenten bijgeleverd worden, behalve dan zinloze kretologie.

Stand: 1-0 voor Ernst…

Addertje onder het gras 

Maar. Het is natuurlijk makkelijk scoren zo vanaf de zijlijn. En hij heeft natuurlijk wel gelijk dat termen wat opgeblazen worden. En dat als interventies bewezen zijn, ze gewoon opgenomen worden binnen de reguliere geneeskunde. Hoewel. En nu komt het addertje onder het gras dat Ernst over het hoofd zag. 

Als gegevens kloppen, dan worden ze niet automatisch geintegreerd in de reguliere geneeskunde. Want het is niet onze baby. It is not our baby. Er blijft een vooroordeel bestaan, gewoon gebaseerd op onze genen. Onze clan, daar gaan we voor. De buren? Een knots op het hoofd kunnen ze krijgen. Want de oeros biefstuk is mooi voor onze stam.

Zo zijn de verworvenheden van bijvoorbeeld de hypnotherapie, de acupunctuur en de kruidengeneeskunde elementen van de buurclan. En daar gaan we echt niet mee in zee! Zo simpel werken onze emotionele netwerken in ons brein. En wie de discussie volgt tussen voor en tegenstanders kan elke keer weer ervaren dat vijand denken overheerst (afknallen met het revolver van Goering) en dat er na de these, antithese nooit een synthese gaat komen.

Ernst is waarschijnlijk in de loop van zijn denken van clan verwisseld. Goed om te weten. 

Forum is open voor discussie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.