Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Dure en moderne middelen tegen schizofrenie: korter leven dan met goedkoop oud middel!

Dure en moderne middelen tegen schizofrenie: korter leven dan met goedkoop oud middel!

Je gelooft het niet, maar jaren lang hebben de angst voor zeldzame bijwerkingen en de promotie voor nieuwe middelen patienten met schizofrenie afgehouden van het gebruik van het oude en goedkope middel clozapine. Finse onderzoekers vonden na een studie bij meer dan 60.000 patienten dat patienten langer leven en minder suicide plegen als ze behandeld worden met clozapine. Maar de reclame voor nieuwe zogenaamde atypische neuroleptica laten artsen soms vergeten dat de oude middelen minstens zo goed zijn, zo niet beter.

Eerder meldde het geneesmiddelenbulletin in 2009 al dat de nieuwe antidiabetische middelen geenszins beter zijn dan de oeroude, en sommige nieuwe zijn zelfs duidelijk slechter en hebben meer kans op nare bijwerkingen. 

Zogenaamd objectief onderzoek.. 

Dus het is niet alles goud wat blinkt, vaak is sprake van klatergoud of, misschien beter nog, van oude wijn in nieuwe zakken en reclame verblindt…Hoezo objectieve geneeskunde? Die mythe wordt keer op keer door dit soort feiten doorgeprikt. Geneeskunde is een bonte verzameling van meningen en interpretaties van zogenaamd objectief onderzoek.  En dan denken we met ons allen dat je wegens de zeldzame nare bijwerkingen alleen pas clozapine mag geven als patienten niets doen op gewone moderne middelen.. Dat beliefsystem is ook nooit aan de kaak gesteld. Zo als zovele zogenaamde feiten en richtlijnen. Ook de Amerikaanse richtlijnen voor cardiologie bleken deze maand gebaseerd te zijn op drijfzand.

Dat alles is goed te weten in verband met het in de de discussie steeds weer oplaaiende misverstand dat uitsluitend alternatieve geneeskunde niet wetenschappelijk bewezen zou zijn … 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.