Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Cholesterol > Rode rijst verlaagt cholesterol

Rode rijst verlaagt cholesterol

Gefermenteerde rode rijst blijkt cholesterol te verlagen en zou een alternatief kunnen zijn voor patienten die niet tegen een statine kunnen. Gefermenteerde rode rijst wordt al eeuwen in China gegeten. Door het fermentatieproces wordt de rijst gekleurd. In het Engels wordt gefermenteerde rode rijst "red yeast rice"genoemd, of Ang-kak in het Chinees.

Ongeveer 10% van de patienten krijgt spierpijn door het gebruik van reguliere cholesterolverlagende medicijnen.[1] In een kleine goed opgezette studie met 42 patienten bleek dat na 16 weken het LDL met 23% en het totaal cholesterol met 15.5% gedaald was ten opzichte van placebo (p<0.001).[2] De patienten kregen 4 placebo-capsules per dag of 4 Hypochol capsules met 7.2 mg monakolin K per capsule. Het verschil kon niet verklaard worden door gewichts- of dieetverandering.

In een andere studie werd gekeken naar de patienten die niet tegen statines konden (spierpijn en maag- en darmklachten) en in plaats van deze cholesterolverlagers gefermenteerde rode rijst preparaten innamen.[3] De 25 patienten die 1200 mg capsules namen voor de nacht met gefermenteerde rode rijst. Na gemiddeld 74 dagen was het totale cholesterol verlaagd met 15% en het LDL met 21%. De meeste patienten (92%) verdroegen het preparaat. Een eerdere studie liet zien dat het innemen van gefermenteerde rode rijst  even goed werkt als een statine bij patienten die eerder een bepaalde statine niet konden verdragen.[4] De patienten werden verdeeld over 2 groepen: 2400mg 2 maal per dag gefermenteerde rode rijst of pravastatine 20 mg 2 maal per dag. Beide preparaten werden goed verdragen en verlaagden na 12 weken het cholesterol (30% in de rode rijstgroep en 27% in de pravastine groep.

Op de IOCOB site staat een ander artikel over het Chinese gefermenteerde rode rijst preparaat Xuezhikang. In dat artikel hebben wij dit preparaat met een oranjegroen stoplicht beoordeeld vanwege de beschikbaarheid van uitsluitend Chinese studies. Nu ook in westerse landen positieve studies zijn gepubliceerd wat betreft gefermenteerde rode rijst bij de verlaging van cholesterol, en gefermenteerde rode rijst veilig blijkt te zijn, geeft IOCOB nu een groen licht, zeker voor patienten die veel bijwerkingen krijgen van statines.

Meer info over gefermenteerde rode rijst.

Referentie

[1] Eckel RH. | Approach to the patient who is intolerant of statin therapy. | J Clin Endocrinol Metab. | 2010 May;95(5):2015-22. doi: 10.1210/jc.2009-2689.

[2] Bogsrud MP, Ose L, Langslet G, Ottestad I, Strøm EC, Hagve TA, Retterstøl K. | HypoCol (red yeast rice) lowers plasma cholesterol - a randomized placebo controlled study. | Scand Cardiovasc J. | 2010 Aug;44(4):197-200. doi: 10.3109/14017431003624123.

[3] Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD. | Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins. | Am J Cardiol. | 2010 Mar 1;105(5):664-6. doi: 10.1016/j.amjcard.2009.10.045.

[4] Halbert SC, French B, Gordon RY, Farrar JT, Schmitz K, Morris PB, Thompson PD, Rader DJ, Becker DJ. | Tolerability of red yeast rice (2,400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance. | Am J Cardiol. | 2010 Jan 15;105(2):198-204. doi: 10.1016/j.amjcard.2009.08.672. Epub 2009 Nov 26.

Berichten

  1. erik schreef:

    Lijkt me nu eens echt een baanbrekend bericht!
    Voor patiënten geen verslechtering meer van spieren (incl. hartspier).

    Groen licht en bewezen!
    Wat wil je nog meer bij langdurige prescriptie?!?

  2. RICHAR VERDUIN schreef:

    Ik 63 jaar en heb 10 jaar te hoge cholesterol 6,8 .En gebruik simvastatine 40%
    En dat gaat slecht naar beneden.
    Wat moet ik doen

    1. A. Steenbergen schreef:

      Ik ben 68, zeker 15 jaar een totaal cholesterol
      van 7.1; na een half jaar rode rijst is dit gedaald naar 5.6 !!

      1. Christine schreef:

        Ik las dat uw cholesterol gedaald is. Zou u me willen vertellen wat u gebruikte. Er zijn zoveel merken enz. op de markt.
        Fijn voor u dat het zo gedaald is zonder de reguliere medicijnen.

        1. Lukie schreef:

          Ook ik ben benieuwd welk merk goed en veilig is. Ben net gestopt met statines, dus…… Graag een antwoord . Niet alle middelen zijn goed en veilig, de keuze is enorm, ook in prijs

          1. benne schreef:

            ik mee nu armolipid plus veel beter dan die ander rot pil prijs 39.20

  3. Petra schreef:

    Diverse jaren heb ik weet ik hoeveel tabletten geprobeerd om het cholestorol naar beneden te krijgen en niets kon ik verdragen overal was ik allergisch voor . Nu gebruik ik sinds een maand de rode rijst met Q 10 en mijn cholestorol is gedaald van 7,8 naar 5,3 dus het helpt echt goed.

    1. tamara schreef:

      hallo Petra,

      kunt u me vertellen welke tabletten u gebruikt om het cholesterol naar beneden te krijgen er zijn zoveel merken.

      alvast bedankt
      groetjes tamara

    2. tillione schreef:

      Petra hoeveel mg. per dag van de rode rijst tabletten neem jij in? en wanneer?
      Met vriendelijke groeten
      M.M. van der Vecht

  4. Wiesje Jansma schreef:

    Sinds stichting STOEH heeft ontdekt dat we erfelijke hypercholesterolemie in de familie hebben, heb ik diverse statines geprobeerd. Elke keer met klachten. Slik sinds 2 jaar rode rijst capsule en kreeg het LDL chol. 2 punten lager. Dit middel kost mij op jaarbasis 300 euro. De crestor en ezetrol die ik moest slikken kost 3000 euro op jaarbasis. 10 x zoveel en wordt vergoed door de zorgverzekering!! Ik snap niet dat een goedkoper bewezen goedwerkend middel niet wordt vergoed. Hoe krijgen we dit middel in het basispakket, zodat zorgkosten lager worden. Half Nederland heeft er baat bij!

    1. HMJ de Haan. schreef:

      Al had heel Nederland er baat bij.
      Het gaat niet om Uw welzijn, maar om die van de
      aandeelhouders van de farmaceutische indurtrie.

  5. Gerrit van Elst schreef:

    Misschien mogelijk via alternatieve geneeswijze.

  6. ec komans schreef:

    ik gebruik nu ook crestor
    heb andere statines ook allemaal gebruik help allemaal niks krijg spierpijn hoofpijn
    wordt helemaal stijf en slaap niet goed
    ik hoor over rode rijst capsule
    dat moet wel helpen om mijn chol beter te krijgen groeten bram

    1. Huub Heemels schreef:

      ik gebruik Atorvastatine en ik heb de hele dag pijn van die tabletten en wil overstappen op rode rijst capsules maar welke er zijn er zoveel

  7. Nia Crooij schreef:

    Na 1 jaar gebruik van rode rijst een plaatje van een waarde wat betreft cholesterol. Alle statines geprobeerd geen resultaat wel enorm krachtverlies van de spieren.Weet iemand misschien een adres voor goedkope rijst, de verzekering vergoedt ondanks de goede resultaten helemaal niets .

  8. F. van Koersveld schreef:

    Ben gestopt met statines. Welk merk rode rijst en waar te verkrijgen?

    1. benne schreef:

      ik mee een allen dag rond 18h je heb veel buikpijn maar na 1h is het voorbij

  9. els van gool schreef:

    ik haal de rode rijst capsules bij de tuinen ik betaal voor 120 capsules 21 euro om de zo veel tijd is het in de reklame ik ben ook gestopt met statines kreeg er spierpijn duizelingen en krampen van heb het over legt met mijn huisarts om rode rijst te gaan proberen ik gebruik smorgens medicatie bloedverdunners pernindopril metoprololsuccinaat acetylsalicyzuur smorgens om 8 uur moet ik die innemenmijn vraag is kan ik de rode rijst capsules gelijktijdig met die medicijn pakken en hoe laat kan ik het beste de tweede capsule in nemen verder heb ik geen medicatie op die dag alleen in de ochtend

  10. tillione schreef:

    Hoeveel rijstcapsules van 200 mg moet ik per dag en wanneer innemen, voor het verlagen van mijn cholesterol?

    m.vt.gr.
    M.M. van der Vecht

  11. Frans Baekelandt schreef:

    cholesterol was 238 iets te hoog maar ik rook niet en sport dus geen pillen van dokter,ik heb toch eens roderijst tabletten genomen je weet maar nooit na 2 en een halve maand bloedonderzoek nog 165 en ook alle andere vetten ferm gezakt!doe zo verder zei mijn dokter! merk:artechol

  12. ria schreef:

    Mijn naam is Ria heb een vraagje is er iemand die rode rijst gist gebruikt en sinds het gebruik last van jeuk aanvallen heeft ik ben aan het uit zoeken wat de oorzaak van mijn jeuk aanvallen kunnen zijn.

    Met vrg ria

  13. Marja schreef:

    Ik heb een jaar Crestor 10mg geslikt. Ik heb de ziekte van Parkinson (stijfheid en krampen) Ik voelde mij steeds slechter worden en kon geen onderscheid maken wat de bijwerkingen waren van Crestor of van de ZvP en bij ophoging van medicatie voelde ik mij slechter worden i.p.v. beter. Ik ben gestopt met de Crestor en binnen een maand was ik van de bijwerkingen af. Voor verhoogde cholesterol neem ik dagelijks rode rijst gist en Q10, supplementen van AOV. In mijn lijf geen statines meer!!! Het maakt je ziek.

    1. E.Stout schreef:

      Ik hoor positieve verhalen over de rode rijst gistpillen, maaar ook daar zit van nature lovastine (dus statine in).
      Mijn man heeft na een herseninfarct 2 verschillende pillen gebruikt simvastatine en crestor, maar kreeg daar binnen een paar weken de bekende akelige bijverschijnselen van.Nu gebruikt hij sinds ruim een halfjaar rode rijstgistpillen en q 10 tabletten. Na een controle bleek zijn cholestorol amper verlaagd te zijn, bovendien klaagt hij nu weer over vermoeidheid en pijn in zijn benen.Volgende week opnieuw een controle, laten doen of nu maar gelijk stoppen om te kijken of hij zich dan weer beter gaat voelen.Goede raad is duur, maar naar mijn idee zijn de bijverschijnselen nu minder maar dat komt omdat er ook veel minder statines in de rode rijstpilen zitten,en in zijn geval ook de cholestorol waarden niet echt verlagen.

    2. Karin schreef:

      Dag Marja,kan je me vertellen of je bijverschijnselen hebt van de rode rijst capsules?Mijn naam is Karin en heb ook Parkinson
      . mijn cholesterol is te hoog en wil geen statines gebruiken en denk aan de rode rijst capsules.Kun je wat info geven over het merk dat je slikt.
      Bij voorbaat dank.
      Vriendelijke groet,Karin

  14. wil edelschaap schreef:

    Ik had vorig jaar een Cholesterol van 9 , ik wilde geen medicijnen van de huisarts. Ik hoorde van een vriendin Rodegistrijst capsules , ik neem er 2 per dag , en na 3 maanden had ik een mooie cholesterol van 4 perfect, ben zeer tevreden.

  15. Hillie schreef:

    IK ben drie maanden geleden gestopt met Crestor en heb geen krampen meer?
    En gebruik nu rode rijst capsules,

  16. betty schreef:

    Hallo mijn cholesterol is ook te hoog kreeg dus ook simvastatine voor geschreven maar heb nog niets in ingenomen hoorde van al die bijwerkingen ,wil nu eerst de rodegistrijst capsules proberen maar ik gebruik elke dag 2 soorten bloedverdunners Ascal en Persatin mag ik daar wel die rodegistrijst capsules bij gebruiken heb 10 jaar geleden een Tia gehad vandaar die bloedverdunners,die simvastatine mag wel samen dus dacht die capsules dan toch ook ? vrien grt betty

  17. Minnie uitterdijk schreef:

    Zijn er ook bij werkingen bij deze toderijst capsules

  18. E.J.Denie schreef:

    Wat is het best tijdstip om rode gist rijst capsules in te nemen?

  19. Annie Halbesma schreef:

    AL jaren last van psoriasis, en te hoog cholesterol. Sinds ik rode gist complex gebruik, is mijn psorias verdwenen. Had het op de ellebogen en knie zitten. IK zag het steeds zachter worden, nu dus helemaal weg.
    Kan dit ?
    MOet cholesterol nog prikken laten.

    1. Vivian schreef:

      Hoi Annie,na hoelang verdween de psoriasis en is de psoriasis nog steeds weg of inmiddels alweer terug,ik hoor het graag groetjes Vivian

  20. Riet Richters schreef:

    Mijn cholesterol was bij de laatste meting te hoog volgens de dokter, maar omdat ik voor hoge bloeddruk al drie soorten medicijnen heb geprobeerd waarvan ik héél vervelende bijwerkingen kreeg adviseerde mijn huisarts om eerst rode rijst capsules te proberen.Eind oktober kijken we of het heeft geholpen.Ik slik Red Rice van it’sPure .Ik heb na 2maanden slikken nog steeds geen bijwerkingen.

  21. F.van Glabbeek schreef:

    Ik heb in 2013 een hartinfarct gehad en kreeg automatisch statines voorgeschreven.
    Ik kon er slecht tegen en kreeg spierpijn en voelde mij niet meer lekker. Volgens het medisch onderzoek na het infarct was mijn cholesterol niveau PERFECT. Ik ben gaan zoeken op het internet en kwam er spoedig achter dat iedereen een verschillend gehalte aan cholesterol heeft en dat de statines levensgevaarlijk zijn. Ik ben acuut gestopt na 2 maanden en heb ze sindsdien niet meer ingenomen.
    De klachten zijn verdwenen en ik maak me na eigen onderzoek helemaal niet meer ongerust.
    Ik gebruik nu bijv.allen maar roomboter want alle margarines inclusief Becel is puur gif, zoek het maar op. Ik heb een aangebroken kuipje margarine in de kelder staan, dus niet in de koelkast, bijna 2 jaar over tijd,wat nog geen teken van bederf toont. Het is chemische troep waar je juist eerder een infarct of kanker van krijgt.
    Zoek het a.u.b. op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.