Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Geintegreerde Geneeskunde in de Hufeland kliniek

Geintegreerde Geneeskunde in de Hufeland kliniek

hufelan _kliniekGeintegreerde Geneeskunde in Duitsland: de Hufeland kliniek. Hufeland was een bekende arts enkele honderden jaren geleden, die de verbinding tussen de patient en de wereld, en de eenheid van lichaam, ziel en geest probeerde vorm te geven. Naar zijn naam is een kliniek in Duitsland genoemd. Een bijzondere kliniek. Waarom? Omdat dat ziekenhuis vorm heeft gegeven aan Geintegreerde Geneeskunde, en wel de integratie van elementen uit de natuurgeneeswijzen binnen een regulier perifeer ziekenhuis! Hoe gaat dat daar? 
kliniek_glazen_deur.jpg

De Hufeland kliniek in Bad Ems is daar een van, en dit ziekenhuis heeft een eigen afdeling voor natuurgeneeswijzen. met verschillende therapieën. In dit ziekenhuis zijn ook reguliere afdelingen, zoals orthopedie en neurologie.

Samenwerking regulier-complementair

Deze natuurgeneeskundige afdeling in het ziekenhuis is een van de zeven klinieken in Duitsland die erkend zijn door de verzekeringsmaatschappijen.

Van de 220 ziekenhuisbedden in dit ziekenhuis heeft deze afdeling er 40. Er werken 4 specialisten en 2 psychologen.. De staf van de natuurgeneeskundige afdeling werken samen met de reguliere afdelingen, en patienten worden over en weer verwezen.

De patienten en de behandeling

Het grootste deel van de patiënten die opgenomen worden in de natuurkundige kliniek hebben huidziekten, of zijn orthopedische patiënten, astmapatiënten, hartpatiënten, patiënten met lymfoedeem, reuma, diabetes of fibromyalgie. De meeste patiënten hebben meerdere aandoeningen.

Een belangrijkste aspect van de behandelingen hier is het coachingselement. Daarbij coacht de arts de patient om beter te bewegen, gezonder te eten en goed te koken, en met stress om te gaan. Ook wordt uitgelegd wat het onderliggend mechanisme is van de ziekte en wat de patiënt kan doen om de klachten te minimaliseren. Persoonlijke aandacht staat dan ook hoog in het vaandel bij deze afdeling. Verder worden reguliere middelen die chronisch geslikt worden en veel bijwerkingen kunnen hebben,indien mogelijk vervangen door natuurgeneeskundige middelen met minder bijwerkingen.

hufeland_kliniek_poster.jpg

Als voorbeeld gaf de ‘ Chefarzt’ en privaat docent Dr. Rainer Brenke aan dat corticosteroiden bij reuma vervangen kunnen worden door een preparaat op basis van wierrook! Ook dit plantaardige middel is in staat de bloedbezinking bij vormen van reumatische aandoeningen te verlagen, net zoals steroiden. Dit is vrij uitzonderlijk, omdat de meeste fythotherapeutica complementair zijn, en hier hebben we dus te maken met een echt alternatief.

Een andere bijzondere behandeling kwam oorspronkelijk uit China en Rusland en lijkt op een simpel bed voor een fakir. Het is de Zhencidiaan…. Dit bestaat uit een simpel matje van ongeveer 40 bij 50 met heel veel kleine stekels, waarop de patient ongeveer 30 minuten per dag kan liggen. Het werkt zeer goed pijnstillend!

De behandelvormen

De therapieën die op de natuurgeneeskundige afdeling worden gegeven kunnen in 3 groepen worden ingedeeld.

1. De klassieke natuurgeneeskundige therapieën zijn fytotherapie, bewegingsleer, voedingstherapie, vasten en autogene training.

2. De tweede groep therapieën valt onder de fysiotherapie: groepsgymnastiek, Kneipptherapie, (watertherapie met warm en koud water om de circulatie te versterken), massages, elektrotherapie, lymfedrainage, bewegingsbaden en lichttherapie

3. De derde groep bestaat uit ondersteunende therapieën zoals, acupunctuur, homeopathie, het gebruik van moxa, cuppen, werken met levende bloedzuigers, colon-hydrotherapie, hyperthermie, infraroodtherapie en CO2 therapie.

bloedzuigers

De bloedzuiger therapie werd ingezet o.a. bij artritis. Een bijzonder gezicht, om in een modern perifeer ziekenhuis een pot met bloedzuigers te zien staan!

Veel van deze therapieen zijn onbekend in Nederland en worden door onze oosterburen toch vaak al decennia gebruikt.

Een modern bad met grote elektrodes aan de badwand zullen we nergens in Nederland kunnen vinden. Dit bad wordt gebruikt bij de behandeling van patienten met verlammingen na een beroerte, en bij de behandeling van chronische pijnklachten.

Natuurgeneeswijzen en de verzekeraars

Meer dan 70% van de Duitse bevolking heeft belangstelling voor de natuurgeneeskunde. En die groep is nog verder groeiende. Zo zelfs, dat artsen die een goedlopende praktijk willen hebben, gewoon ook een bordje onder hun naam op de muur spijkeren met ‘NaturArtz”.

Ondanks dat ze daar vrijwel niets van weten, trekken ze toch zo meer patienten. De verzekeraars echter vergoeden echter weinig van de natuurgeneeskundige behandelingen als die niet binnen de muren van een kliniek gegeven worden.

Plantenmiddelen bijvoorbeeld moet de patiënt zelf betalen. Acupunctuur wordt alleen vergoed wanneer de patiënt behandeld wordt voor pijn. Alleen de uitbehandelde patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen komen in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraars. De patienten moeten namelijk niet meer poliklinisch geholpen kunnen worden. De verzekeraars betalen wel de behandelingen van patienten die opgenomen worden.

Berichten

  1. karin schreef:

    2114

    karin – vraag
    09-07-2010 03:09:59

    Hoe kan ik contact opnemen?

    ]]>

    ]]>1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.