Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Cranberries en bosbessen: helemaal niet slecht!

Cranberries en bosbessen: helemaal niet slecht!

bosbessenEr komt steeds meer onderzoek naar de effecten van bepaalde vruchten op onze gezondheid. Cranberries waren al een hele tijd populair om de kans op urineweg infecties bij vrouwen te verminderen. Nu zien we ook andere effecten van bessen als bosbessen en cranberries die onderzocht worden. En het lijkt erop dat deze besjes, net zoals frambozen, behoorlijk gezond zijn.

Cranberries (Vaccinium macrocarpon) bevatten de zogenaamde phenolische stoffen, waaronder verschillende phenolische zuren zoals benzoische, hydroxycinnamische, en ellagische zuren) en tevens de bekende flavonoiden, die ook in pure chocolade gevonden worden (anthocyanines, flavonolen, en flavan-3-olen). Er is steeds meer bewijs dat dit soort bessen de risico’s op hart en bloedvatproblemen verminderen. [1] De stoffen in cranberries zouden het proces van aderverkalking kunnen vertragen, althans dat zien we in diermodellen. [2]. Vergelijkbare effecten zijn gevonden met granaatappel extracten. [2] Voorts blijkt uit diermodellen een anti-kanker werking van dit soort bessen. [4] Natuurlijk zijn die anti-kanker effecten alleen nog bij diermodellen beschreven. [5]. Maar opvallend is hoeveel dierexperimentele gegevens de waarde voor de gezondheid van bessen onderschrijven en de anti-kanker werking ervan. [6] Ook bosbessen (Vaccinium myrtillus) horen daarbij. [7]

Kortom, ondanks de afwezigheid van duidelijk bewijs in mensen, is er veel ondersteuning vanuit de basis wetenschappen dat bessen meer dan gewoon gezond zijn.

Referentie

[1] McKay DL, Blumberg JB. | Cranberries (Vaccinium macrocarpon) and cardiovascular disease risk factors. | Nutr Rev. | 2007 Nov;65(11):490-502.

[2] Reed J. | Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. | Crit Rev Food Sci Nutr. | 2002;42(3 Suppl):301-16.

[3] Reed J. | Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. | Crit Rev Food Sci Nutr. | 2002;42(3 Suppl):301-16.

[4] Neto CC. | Cranberry and blueberry: evidence for protective effects against cancer and vascular diseases. | Mol Nutr Food Res. | 2007 Jun;51(6):652-64.

[5] Seeram NP, Adams LS, Zhang Y, Lee R, Sand D, Scheuller HS, Heber D. | Blackberry, black raspberry, blueberry, cranberry, red raspberry, and strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cells in vitro. | J Agric Food Chem. | 2006 Dec 13;54(25):9329-39.

[6] Seeram NP, Adams LS, Hardy ML, Heber D. | Total cranberry extract versus its phytochemical constituents: antiproliferative and synergistic effects against human tumor cell lines. | J Agric Food Chem. | 2004 May 5;52(9):2512-7.

[7] Katsube N, Iwashita K, Tsushida T, Yamaki K, Kobori M. | Induction of apoptosis in cancer cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the anthocyanins. | J Agric Food Chem. | 2003 Jan 1;51(1):68-75.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.