Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Paracetamol, wanneer geloof over wetenschap domineert

Paracetamol, wanneer geloof over wetenschap domineert

Paracetamol, wanneer geloof over wetenschap domineert, een voorbeeld van meten met een kromme maat. Het is altijd boeiend te kijken hoe in de reguliere geneeskunde geargumenteerd wordt. Vooral als de gegevens niet corresponderen met het geloof. Een mooi voorbeeld daarvan is de visie van een commissie die zich boog over pijnbehandeling bij kanker.

Vooral de reactie van de commissie op een negatieve studie naar de effecten van paracetamol als pijnstiller bij kanker is erg veelzeggend.

Uit het hier onderstaande voorbeeld kunnen we direct aflezen dat er in wezen geen bewijs bestaat voor de pijnstillende werking van paracetamol bij kanker, maar dat gezien de visie (het geloof in..) op paracetamol bij de commissie dit middel toch door haar als eerste stap aangeraden wordt.

Het geheel maakt dus een wat kromme indruk. Wel erg goed als benchmarker zoals dat heet. Vooral als scherpslijpers menen met zogenaamde EBM aan te moeten komen om bepaalde behandelingen die niet in hun straatje passen af te wijzen.

We citeren nu verbatim uit het rapport van de commissie.

De eerste studie vergeleek het effect binnen 6 uur van achtereenvolgende eenmalige toedieningen van placebo, 650 mg paracetamol, 4 mg butorfanol (een opioïd) of de combinatie van beiden (in gerandomiseerde volgorde) bij 20 patiënten met gemetastaseerde maligniteiten met matig tot ernstige chronische kanker gerelateerde   pijn in een dubbelblinde opzet (auteur: Stambaugh).

Er was een niet-significante trend voor een beter effect van paracetamol ten opzichte van placebo.

De werkgroep is van mening dat het effect van paracetamol bij matig ernstige pijn in de klinische praktijk is aangetoond, ook als stap 1van de WHO ladder.

Het is aannemelijk dat het ontbreken van een significant effect van paracetamol ten opzichte van placebo in het onderzoek van Stambaugh veroorzaakt wordt door een te lage power van het onderzoek om een verschil aan te tonen.

Twee studies onderzochten het effect van toevoeging van paracetamol(4-5x 1000 mg/24 uur) gedurende 1 week of 48 uur aan behandeling met stabiele doseringen morfine,resp. morfine of hydromorfon bij patiënten met kanker en persisterende, maar stabiele pijn in een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde opzet met crossover. In beide studies werden 30 patiënten opgenomen. De eerste studie liet geen verschillen zien in pijn of kwaliteit van leven (Axelsson 200327).

Bij het tweede onderzoek was er sprake van betere pijnstilling en welbevinden bij behandeling met de combinatie; meer patiënten spraken een voorkeur uit voor opioïd + paracetamol dan voor opioïd + placebo. Er is geen evidente verklaring voor de discrepantie in de bevindingen van deze twee studies.

En vervolgens:

De werkgroep is van mening dat paracetamol effectief is als eerste stap bij de behandeling van matig ernstige pijn bij patiënten met kanker.

Overwegingen:

Het combineren van paracetamol en opioïden kan tot doel hebben een betere pijnstilling en/of een opioïd-sparend effect. Bij postoperatieve pijn is dit aangetoond. Hoewel het effect ervan bij patiënten met kanker niet bewezen is, acht de werkgroep de argumenten om paracetamol te continueren of toe te voegen valide. Na enkele dagen kunnen de voordelen (betere pijnstilling en/of opioïd-sparend effect) worden afgewogen tegen de nadelen (m.n. de inname van de tabletten).

Zo is het gezonde verstand toch weer raadgever. Mogen we nu even Jan van Gijn citeren in Medisch Contact van de eerste week van Maart 2011?

‘Met logica heeft de geneeskunde door de eeuwen heen altijd misgezeten. Tot in onze tijd. Neem hernia: een tussenwervelschijf wordt eruit geperst en drukt op een zenuw. Je zou dus zeggen: hef de werking van de zwaartekracht op en het probleem verdwijnt. En dus luidde het advies: liggen. Dat klonk logisch, maar we weten inmiddels dat de empirie anders uitwijst.’ Hij lacht gul: ‘Ik zou haast zeggen: dokterslogica is per definitie fout.’ 

Verder commentaar lijkt ons overbodig! 

Uit de Richtlijn: Pijn bij kanker (1.0), die op het net te vinden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.