Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Afvallen met pil maar meer hart- en herseninfarcten?

Afvallen met pil maar meer hart- en herseninfarcten?

Het vermageringsmiddel sibutramine ligt onder vuur, omdat de veiligheid niet duidelijk is. Het is ook wel een mene mene tekel dat we in onze tijd vermageringsmiddelen hebben die zo goed verkopen als sibutramine. Makkelijk zo'n pilletje..hop en kilo's minder. Niet dus. De FDA in de VS is nerveus geworden. Lange termijnstudies naar de effecten en bijwerkingen van sibutramine lijken erop te wijzen dat je met dat middel een grotere kans loopt om een beroerte of een hartinfarct te krijgen. Sibutramine staat ook bekend met de merknaam Reduktil. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ook een noodkreet, op 23 januari 2010 over dit middel.

De twijfel ontstond door de tussentijdse resultaten van de ‘Study of sibutramine and the role of obesity management in relation to cardiovascular disease in overweight and obese patients’, oftewel SCOUT-studie. Aan deze studie deden vele duizenden mensen mee die echt veel te dik waren.

Op basis van de theorie zou na het nemen van sibutramine de zogenaamde risicofactoren moeten verbeteren, maar het tegendeel bleek het geval, en we citeren het NtvG:

het primaire eindpunt van de studie (hartinfarct, hartstilstand, beroerte of dood) trad met 11,4% versus 10% vaker in de sibutraminegroep op dan in de placebogroep.

Oeps. Sibutramine ilijkt qua structuur wel wat op amfetamine, en dat geeft ook stijging in hartfrequentie en bloeddruk.

Ook in Europa is bekommernis over dit middel. De EMEA waarschuwt ook al om met sibutramine terughoudend te zijn.

Twijfel aan veiligheid vermageringsmiddel sibutramine. In Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C428

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.