Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Oerdieet van Prof.dr. Loren Cordain: er zit wat in…

Oerdieet van Prof.dr. Loren Cordain: er zit wat in…

Er zijn vrijwel net zoveel dieeten als er denkende mensen zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen visie. En eigen logica voor dat dieet. Het probleem is dat nooit getoetst is of al die ideeen ook wel kloppen. Of al die dieeten wel doen wat ze pretenderen. We zien regelmatig MS patienten en die komen dan bijvoorbeeld met een weer nieuw dieet: geen peulen eten. Toen we dat de eerste keer hoorden, moesten we diep zuchten. Maar het peulen verhaal blijkt uit het oerdieet te komen, of ook wel het paleodieet genoemd. En de logica erachter is in ieder geval strak biologisch. Maar of het waar is...dat zal moeten gaan blijken uit onderzoek. Dit stond recent in de Metro, en we voegden wat bronnen toe:

Terug naar de voeding van onze oorsprong [1][2]

De Amerikaanse wetenschapper dr. Loren Cordain verkondigt al jaren dat het goed mis is met onze westerse voeding. “We moeten meer eten zoals onze voorouders”, aldus Cordain.

Dat betekent: veel vlees, vis, groenten en fruit. En geen brood, aardappelen of melk. Hij klaagt over een jetlag, maar daar is tijdens het interview niets van te merken. De 58-jarige wetenschapper oogt fit en doet enthousiast zijn verhaal. Bijna 25 jaar geleden raakte hij gefascineerd door de voeding van de eerste mensen op aarde.

“Alle puzzelstukjes over de relatie tussen voeding en gezondheid vielen samen”, aldus Cordain. Die eerste mensen waren jagers en verzamelaars. Ze voedden zich met wild, vis, groenten, fruit, kruiden, eieren en noten.

Uit onderzoek, bijvoorbeeld van botten en tanden, blijkt dat deze oermensen verrassend gezond waren. En dat kun je van de huidige westerse mens niet altijd zeggen. Wij lijden massaal aan overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Cordain wijt dat aan ons huidig voedingspatroon: “Door landbouw en veeteelt, en door opkomst van de voedingsmiddelenindustrie, eten we nu compleet anders.

We halen 70 procent van onze calorieën uit producten die niet op het menu van de oermens stonden. Denk aan granen, zuivelproducten, suiker en plantaardige oliën. Daardoor is onze voeding verstoord, en daarmee onze gezondheid.” [3]

Cordain is niet de enige pleitbezorger voor het zogenoemde paleodieet. Steeds meer wetenschappers zetten vrijwilligers op het ‘oerdieet’ of bestuderen de voeding en gezondheid van het handjevol natuurvolkeren dat nog over is, bijvoorbeeld in Afrika en Zuid-Amerika. De resultaten van deze onderzoeken zijn bijna zonder uitzondering positief.

Ook in het Leids Universitair Medisch Centrum start binnenkort een onderzoek naar het effect van het oerdieet op mensen met diabetes. Toch zijn voedingsvoorlichters nog lang niet overtuigd. Kijk naar onze eigen Schijf van Vijf, waarin een ruime plek is ingeruimd voor brood, aardappelen, melk en kaas. Cordain toont zich optimistisch over de toekomst:

“Zo’n Schijf van Vijf wordt gemaakt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Dingen veranderen. Uiteindelijk zullen mensen overtuigd raken en de aanbevelingen veranderen.”

Eet als een oermens!

• Ontbijt: fruitsalade met geschaafde amandelen

• Lunch: groene salade met avocado en stukjes gegrilde kip

• Avondeten: portie gestoomde broccoli, tomatensalade met knoflookdressing, zalm uit de oven, glas wijn, portie aardbeien

• Tussendoor: fruit, rauwkost en noten

Meer weten? Lees het boek The Paleo Diet van Cordain 

Het klinkt in ieder geval niet vies…. Een heel aantal ziekten zou theoretisch te voorkomen zijn met dit dieet. Cordain maakt zich sterk voor acne [4], hyperinsulinemie [5] diverse chronische ziekten [6]

Referentie

[1] Eaton SB, Cordain L, Eaton SB. | An evolutionary foundation for health promotion. | World Rev Nutr Diet. | 2001;90:5-12.

[2] Eaton SB, Cordain L. | Evolutionary aspects of diet: old genes, new fuels. Nutritional changes since agriculture. | World Rev Nutr Diet. | 1997;81:26-37.

[3] Cordain L. | Cereal grains: humanity's double-edged sword. | World Rev Nutr Diet. | 1999;84:19-73.

[4] Treloar V, Logan AC, Danby FW, Cordain L, Mann NJ. | Comment on acne and glycemic index. | J Am Acad Dermatol. | 2008 Jan;58(1):175-7.

[5] Cordain L, Eades MR, Eades MD. | Hyperinsulinemic diseases of civilization: more than just Syndrome X. | Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol. | 2003 Sep;136(1):95-112.

[6] Cordain L, Watkins BA, Florant GL, Kelher M, Rogers L, Li Y. | Fatty acid analysis of wild ruminant tissues: evolutionary implications for reducing diet-related chronic disease. | Eur J Clin Nutr. | 2002 Mar;56(3):181-91.

Berichten

  1. robertdevos schreef:

    @iocob,

    Prof F.muskiet van de rijksuniversiteit van groningen is hier ook een aanhanger van.
    Hij is werkzaam als hoogleraar Pathofysiologie. Hij noemt een fles cola een glusotoleratie-thuistest en kan zich niet vinden in de huidige mate van graanconsumptie.
    De schijf van vijf is sterk aan revisie toe
    http://kennisbron.hosting.rug.nl/wordpress/?p=114

  2. Johan schreef:

    Als je dagelijks het oer eten toepast
    wordt je daar jonger op of zie je op den duur jonger er uit of dan je bent,of gebeurt er helemaal niets??

  3. Vera schreef:

    Wie heb voor mij een boek over de Oerdieet??????

  4. mar schreef:

    ik heb het oerdieet een aantal maanden volgehouden.. eerst zonder fruit en later met fruit

    toen ik met fruit begon kwam ik direct weer aan en kreeg ik trek in meer
    volges de site van pillie willie at de oermens alleen in het najaar fruit want dat was de enige periode dat er fruit verkrijgbaar was
    dan groeide er een laagje spek waar men de winter mee doorkwam
    dit vind ik aannemelijk klinken

    wat bijzonder was ; ik had voor het eerst sinds jaren een normale bloeddruk. hij was altijd te hoog
    en nu ik gestopt ben met het dieet is hij weer hoog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.